2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Belföld

Útdíj: a kormány kész megfontolni a fuvarozók javaslatait

Megfontolják a fuvarozók javaslatait az útdíjjal összefüggésben – ígéri a Fidesz szóvivője. A szállítmányozók azt szeretnék elérni, hogy csökkentsék, vagy engedjék el fizetési kötelezettségüket azokon a szakaszokon, amelyeket a felújítások miatt nem lehet megfelelően használni. A Liberálisok is előálltak egy új elképzeléssel: szerintük az úthasználat-arányos díjfizetést a sztrádát használó személyautókra is ki lehetne terjeszteni.

  • Útdíj: a kormány kész megfontolni a fuvarozók javaslatait

150 milliárd forintból fejlesztené a vidéki úthálózatot a kormány, ám a forrás egy részét díjemelésből fedezné. „5,8 százalékos inflációarányos emelés lesz az e-útdíj tekintetében, amit a fuvarozók fizetnek. Az autópálya-matricák ára is változik egyetlen egy kategóriánál. Ez az a kategória, amit egyébként legkevésbé magyarok és legnagyobb arányban vesznek külföldiek, ez pedig a 10 napos matrica ára” – jelentett be még múlt héten Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

2975 forint helyett 3500 forintot kell fizetniük az autósoknak már a jövő hónaptól a 10 napos matricáért.

A fuvarozók eddig is a megtett úttal arányos díjat fizettek. A Liberálisok most azt javasolják, hogy ez a rendszer legyen érvényes az autósokra is az autópályákon. „A kormánynak ahelyett, hogy drágítja az árakat, arra kellene törekedni, hogy az úthasználattal arányossá tegye a díjaknak a megszabását. A jelenlegi kamerarendszerek egyébként elméletileg alkalmasak rá” – mondta Sermer Ádám, a párt elnökhelyettese.

A fuvarozók egy hete kérték az autópályadíjak csökkentését, vagy megszüntetését azokon az útszakaszokon, ahol a felújítások miatt problémás a közlekedés. A Fidesz szóvivője azt ígéri, megfontolják a javaslatokat.

„Ez egy új javaslat, meg kell még nézzük részletesen és szakpolitikusainknak értékelni kell, tehát kiérlelt álláspontról nem tudok beszámolni. Az viszont biztos, hogy minden olyan bevétel, ami az úthasználattal kapcsolatban érkezik a magyar költségvetésbe, az az utaknak a javítását, felújítását, új utak létrehozását kell szolgálja” – mondta Hidvéghi Balázs.

A Liberálisok azt is kérik, hogy a kormány vezesse vissza a 4 napos autópálya matricát. Ez 2011 végéig 1650 forintba került, ekkor azonban a kormány megszüntette azt és a legolcsóbb a most 3500 forintosra dráguló 10 napos matrica lett.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Olyan történetet idézett fel Orbán Viktor, amitől ledöbbent a hallgatósága + videó

Olyan történetet idézett fel Orbán Viktor, amitől ledöbbent a hallgatósága + videó

A Fidesz-KDNP európai parlamenti kampánynyitóján Orbán Viktor miniszterelnök felidézte, hogy az e heti kétnapos Nemzeti Konzervativizmus Konferenciát (NatCon) három brüsszeli polgármester is megpróbálta betiltani, de a rendezvény végül lezajlott. A kormányfő most elhozta magával a betiltó határozat szövegét. Kiderült, milyen is a brüsszeli jogállamiság.
Szentkirályi Alexandra: Karácsony Gergely elnémult budapesti terveimre

Szentkirályi Alexandra: Karácsony Gergely elnémult budapesti terveimre

Karácsony Gergely elnémulva reagált budapesti terveimre. Én is elnémulnék a főpolgármester úr helyében, ha ilyen csapnivaló 4,5 év állna mögöttem városvezetőként - mondta Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje a Facebook-oldalán pénteken közzétett videóban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!