2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Újra Heisler Andrást választották a Mazsihisz elnökévé

Újra Heisler Andrást választották a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökévé a szervezet vasárnapi, Budapesten tartott tisztújító közgyűlésén.

  • Újra Heisler Andrást választották a Mazsihisz elnökévé

Heisler Andrást a 106 jelen lévő küldött közül 74 támogatta, 32 szavazat érvénytelen volt.

Az elnöki posztra a közgyűlést megelőzően két jelölés érkezett. Heisler András mellett Ács Tamást, a Budapesti Zsidó Hitközség korábbi vezetőjét javasolták a tisztségre, ám utóbbi az ülésen úgy nyilatkozott, hogy családi okok miatt nem vállalja a jelölést.

Heisler András a szavazást megelőzően arról beszélt, hogy a Mazsihisz legfőbb feladata a szervezet belső békéjének megteremtése. Ugyanakkor fontosnak nevezte, hogy kormányzattal a Mazsihisz tovább konszolidálja a kapcsolatot, ami a Sorsok Háza projekt megvalósításáig harmonikus volt.

Kooperálni kell, de nem kollaborálni - mondta, ismertetve, hogy Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter levélben tárgyalást javasolt a Mazsihisznek az európai parlamenti választás után.

Heisler András a Mazsihisz országos hálózatát a szervezet egyik legnagyobb értékének, a közéleti erő kulcsának nevezte. Ezért fontos a vidéki közösségek munkájának megbecsülése - mutatott rá.

Az elmúlt év sikerei között említette a zuglói és a szegedi zsinagóga felújítását, a miskolci zsinagóga rehabilitációjának megkezdését, a székesfehérvári zsidó kulturális napok és a kiskunhalasi közösségi táborok megrendezését, illetve az elhagyott zalai zsidó temetők rehabilitációját.

Szintén siker - folytatta -, hogy évről évre több forráshoz jutnak az egyszázalékos felajánlásokból, illetve bevételeik 33 százaléka ma már turizmusból származik, ami 1,5 milliárd forintot jelent a néhány évvel korábbi, évi 700 millióval szemben.

Heisler András a Mazsihisz lobbitevékenységének eredményeként értékelte, hogy az állami költségvetés az elmúlt évben 400 millió forintot biztosított az elhagyott zsidó temetők rendbetételére, illetve az idén várhatóan 500 millió forint lesz az erre felhasználható forrás.

Továbbá - szintén állami támogatás nyomán - megkezdődött a szeretetkórház három évesre tervezett, 4,8 milliárd forint költségű rekonstrukciója, egy 21. századi gerontológiai központ kialakítása - sorolta Heisler András.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az ügyészség megcáfolta Magyar Péter állítását + videó

Az ügyészség megcáfolta Magyar Péter állítását + videó

Egyetlen irat sem tűnt el az úgynevezett Völner–Schadl-ügyben - jelentette ki a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője. Fürcht Pál főügyész - Magyar Péter nevének említése nélkül - elmondta: többször megfogalmazták az ügyészséggel szemben azt a vádat, hogy tények lettek kihúzva a vádiratból.
Műsorváltozás: 21 órától a Varga Judit-interjú a HírTV műsorán

Műsorváltozás: 21 órától a Varga Judit-interjú a HírTV műsorán

Az autója elé állt, kukákat borogatott az autó elé, beült a kocsi hátsó ülésére, amivel el akart hajtani, elvette a táskáját és bezárta egy szobába - ilyen részleteket mesélt volt férjéről Varga Judit Hajdú Péternek. A Frizbi különkiadása szerda este került fel a youtuba-ra, csütörtök este 21 órától pedig a HírTV nézői is megtekinthetik. 
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!