2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Újabb praxisközösség alakult Csongrád megyében

Öt település részvételével újabb praxisközösség alakult Csongrád megyében. Tiszasziget vezetésével Deszk, Újszentiván, Kübekháza és Szőreg hét háziorvosa együttműködve látja el a betegeket.

  • Újabb praxisközösség alakult Csongrád megyében

„Először kettőt-hármat beszívsz, kettő, és a harmadik, nagy belégzett levegőt, abba, az összes lendülettel, hirtelen, gyorsan kifújod. Addig, amíg ki nem gúvad a szemed.”

Állapotfelméréssel kezdik a munkát a frissen alakult Marosmenti Praxisközösségben. A pályázati támogatásból a korábbinál több egészségügyi szakember segíti a háziorvosok a munkáját. Gyógytornászért, onkológiai szűrővizsgálatokért és pszichológusért is Szegedre kellett utazniuk eddig a kistelepüléseken élőknek.

Dr. Mohos András szakmai vezető, Marosmenti Praxisközösség

„Kiemelt hangsúlyt fogunk fektetni a szív- érrendszeri betegségek szűrésére, illetve megfelelő ellátására, a mozgásszerv-rendszeri betegségek betegségekre. Mind a kettő nagyon gyakori itt a praxisban is, a daganatos betegségeknek a szűrése, korai felismerése szintén országos szinten is nagy probléma – mondta dr. Mohos András, a Marosmenti Praxisközösség szakmai vezetője. – Emellett külön fogunk foglalkozni a különböző anyagcsere-betegségekkel: cukorbetegséggel, elhízás, illetve a tüdőbetegséggel, légzőszervi betegségekkel is.”

Országszerte mintegy 400 háziorvosi praxis betöltetlen, ezen is segíthetnek a közösségek. A tiszaszigeti központtal működő Marosmenti Praxisközösség 16 ezer ember egészségügyi ellátását javítja majd Deszken, Újszentivánon, Köbekházán és a Szegedhez tartozó Szőregen.

„Bejönnek a háziorvosi rendelőbe, ott aki részt akar venni a programban, egy egészségfelmérő kérdőívet kell kitöltenie. Ez által lesz egy alapállapot, amelyből a doktor úr meg fogja a főbb irányokat meghatározni, hogy hogyan kell az egészséges életmód jegyében további napokat, éveket eltölteni” – nyilatkozta Ferenczi Ferenc, Tiszasziget polgármestere. 

Országszerte mintegy 60 praxisközösség alakul európai uniós támogatásból, ezek közül 8 a dél-alföldi régióban. A pályázat a közösségek két éves működését teszi lehetővé. Mohos András

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!