2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Újabb fideszes potentát „aratott” a földárveréseken

2016. január 24., vasárnap 12:55, frissítve: hétfő 07:12

Párttársaihoz hasonlóan Tomajmonostora fideszes polgármestere is jól szerepelt a földárveréseken. Fazekas Szabolcs családjával együtt több mint 100 hektárhoz jutott hozzá, arról azonban nem nyilatkozott, hogy miből tudta megvenni a területeket. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen nem beszélnek szívesen a városatya ügyeiről.

Felcsút polgármestere, Mészáros Lőrinc és családja 2 milliárdot költöttek állami földre, így a jövőben 1400 hektárnál nagyobb területen vethetnek vagy éppen arathatnak. Az L. Simon család sem panaszkodhat, az államtitkár felesége 278 hektárt tett be a családi közösbe, a házi kassza 281 millióval biztosan apadt. És a Szolnok megyei Tomajmonostora fideszes polgármestere is jól jött ki a földárverésekből: Fazekas Szabolcs 560 hektáron folytat növénytermesztést. A 2014-es választási kampányban még azzal került be a híradásokba, hogy embereivel megzavarta Gőgös Zoltán szocialista agrárpolitikus tiszafüredi lakossági fórumát.

Fazekas Szabolcs 2006 óta igazgatja Tomajmonostorát. Csak névrokona a térség országgyűlési képviselőjének, Fazekas Sándornak, akivel baráti viszonyt ápol. De a 700 lelkes településen nem szívesen beszélnek a polgármester ügyeiről.

– Ő felfelé jól fekszik?
– Nagyon, nagyon. Fazekas meg a Varga is, most is itt voltak az alapítványi bálon… itt voltak biztonsági őrök is. Soha nem volt meg ilyen!
– Mindenki fél?
– Hát a választás is úgy ment, mindenkit megfenyegetett, ha nem rá szavaznak, itt nem lesz közmunka, semmi – mondta egy helyi lakos.

A közeli Tiszaszentimrén 200 hektáron gazdálkodó Molnár Lajos azt mondja, 2014 végén egy 56 hektáros abádszalóki területet bérelt volna ki, ám váratlan akadályba ütközött. Szerinte a földpályázaton csak a kiválasztottak nyerhettek. „Az a furcsa, hogy most is voltak az állami földeladások, itt csak azok kaptak földet, akik Fidesz-közeli kapcsolattal rendelkeznek, vagy hogy mondjam, aki nem kapcsolódik a Fideszhez, az nem is tudott labdába rúgni az állami földek eladásánál sem” – mondta Molnár Lajos tiszaszentimrei gazda.

A tomaji polgármestert arról akartuk megkérdezni, ki jutott a családból földhöz. Fazekas Szabolcs nem akart beszélni a földügyeiről.

– Nyilvánosak, keressék meg, én erről nem akarok…
– Elmondja, hogy miért nem?
– Ez a magánügyem.
– Ez meg állami föld…
– Köszönöm, nem.
– Csak, hogy polgármesterként, miből vette.
– Én nem polgármesterként vettem, de nem akarok nyilatkozni.

A nyilvános hirdetmények között a polgármester felesége, Bánfi Zsuzsanna nevén futottak a pályázatok. Két hektártól a 63 hektárig – több mint 100 millióért. De juthatott 105 hektár állami föld az anyósnak is, 44 millióért.

Napkollektor van a szántóföld mellett, és jöttek az uniós pályázatok egymás után. Becslések szerint egymilliárdos fejlesztés érkezhetett Tomajmonostorára az elmúlt években.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!