2019. október 17.,
csütörtök, Hedvig napja

Újabb feljelentés a kispesti botrányok miatt

Magyar Nemzet

2019. október 12., szombat 07:04

Tényi István is feljelentést tett a Magyar Nemzet és a Hír TV által nyilvánosságra hozott kispesti kép- és hangfelvételek ügyében. A felvételeken egy kerületi szocia­lista képviselő és köre beszélgetnek többek között korrupciógyanús ügyekről.

Újabb feljelentés született a Magyar Nemzet és a Hír TV által közzétett kép- és hangfelvételek kapcsán, amelyeken Lackner Csaba kispesti önkormányzati képviselő korrupciógyanús ügyekről beszél. Tényi István költségvetési csalás gyanúja miatt fordult a hatóságokhoz. A PestiSrácok.hu (PS) online portál szerint a NAV elutasította a feljelentést, ám a Fővárosi Főügyészség úgy tájékoztatta a PS-t, hogy hivatali visszaélés és kábítószerrel visszaélés miatt a dokumentumot az adóhatóság a BRFK-hoz továbbította. Rab Ferenc, a főügyészség helyettes szóvivője közölte azt is, hogy az elutasító határozatot és az eddig keletkezett iratokat az ügyészség bekérte azért, hogy megvizsgálja, megalapozott volt-e a NAV-nál a feljelentés elutasítása.

Az ügyben korábban feljelentést tett a Transparency International. A szervezet közölte: ha a kiszivárgott felvételek valódiak, akkor joggal feltételezhető, hogy mind a kerületi vagyonkezelő vezetője, mind a kispesti polgármester érintett lehet olyan korrupciós bűncselekményekben, amelyekben helyi vállalkozók a megbízás elnyerése érdekében különböző százalékokat „osztottak vissza” a tisztségviselőknek.

Az ügyben – állítása szerint – feljelentést tett Gajda Péter (képünkön) kispesti polgármester is.

– Nyilván nem esik jól, de az összes olyan vád, amely engem korrupciós ügyekbe kever, valótlan. Meg is tettem a szükséges jogi lépéseket, feljelentést tettem rágalmazásért és becsületsértésért. A kormánypárti sajtó állításai hazugságok – nyilatkozta a Népszavának a politikus.

A Magyar Nemzet szerdán megkereste a ­BRFK-t, hogy folyik-e nyomozás vagy vizsgálat a hangfelvételek ügyében. Másnap telefonon érdeklődtünk. Kérdésünkre pénteki estig nem kaptunk választ.

Az viszont biztos, hogy a rendőrség nyomoz egy kispesti korrupciós ügyben. A lapunk által megszerzett hangfelvételektől függetlenül egy megkárosított vállalkozó feljelentést tett ismeretlen személy ellen, ám a dokumentumban nevesítette Lackner Csabát és Somogyi Lászlót. K. G. volt az az alvállalkozó, aki a kispesti Almavirág tér felújítását végezte. A projektben 1,7 millió forintnyi pótmunka keletkezett, amelyet K. G. el is végzett, ám ennek ellenértékét már nem kapta meg. A vállalkozó szerint a projekt túlárazott volt, a 19 millió forintért meghirdetett munka mintegy 14 millió forintba került. A hatóságok ebben az ügyben biztosan nyomoznak.

Magyar Nemzet