2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Újabb cáfolat érkezett Lázár szavaira

Hír TV

2018. április 5., csütörtök 15:26, frissítve: csütörtök 18:20

Egy belső levelezés és a gyógyszerészkamara elnöke után az onkológiai intézet főigazgatója is cáfolta Lázár János szavait. A kancelláriaminiszter korábban azt állította: már rég tart az uniós támogatásból finanszírozott vastagbélrákszűrő program, Kásler Miklós szerint azonban még mindig a kezdésre várnak. A csúszás miatt hat és fél milliárd forint EU-s forrás került veszélybe.

A vastagbélrák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés Magyarországon. Ha későn ismerik fel, a beteg vagy túléli, vagy nem. Ha korán diagnosztizálják, a beteg jó eséllyel életben marad. A kormány a ciklus második felében országos szűrőprogramot hirdetett, amelyre hat és fél milliárd forintot szánt uniós támogatásból.

Ez évente azt jelenti, hogy ötszáz embernek az életét lehetne megmenteni akkor, ha komolyan veszi a lakosság ezt a szűrőprogramot, és sikerül úgy megszervezni, ahogy terveztük. Erre komoly források állnak rendelkezésre, az EU-s pénzből 6,57 milliárd forint – ezt mondta egy éve Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Azóta kiderült, hogy a rák elleni küzdelmet nem az emberek, hanem a kormány vette félvállról.

A Hír TV március elején ismertette a minisztérium belső levelezését, amely szerint országosan el sem kezdődtek a vizsgálatok. Az uniós támogatások felhasználását ellenőrző kancelláriaminiszter tagadta a csúszást.

– 2017-ben már 92 ezer szűrés volt.

– De ebben a programban…

– Igen, 92 ezer szűrés volt 2017-ben.

– De nem ennek a programnak a részeként volt…?

– De.

Lázár Jánosra először a humántárca parlamenti államtitkára cáfolt rá. Rétvári Bence azt írta egy ellenzéki parlamenti képviselőnek, hogy csak a tesztvizsgálatok zárultak le, a szükséges laboratóriumi berendezések beszerzése tart, így az országos program nem indulhatott el. Ezt megerősítette az Országos Onkológiai Intézet vezetője.

Információim szerint minden komponens együtt van, ezeket kell összerakni, és szerintem tényleg elindulhat egy héten vagy hónapon belül – mondta Kásler Miklós.

Ha a késlekedés tovább tart, az Európai Unió a támogatás egy részét visszaveheti.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!