2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Új módszer a Fideszben a kellemetlen helyzetek elkerülésére

Hír TV

2018. február 11., vasárnap 19:01, frissítve: vasárnap 19:07

Olyan nehéz helyzetbe hozta az Elios-ügy és az 1300 menekült befogadásának nyilvánosságra kerülése a Fidesz kommunikációját, hogy inkább egyáltalán nem nyilatkoznak a sajtónak. A szakértő szerint a kormánypártok csak a saját üzeneteiket akarják sulykolni, amit hátráltat, ha valódi kérdésekre kell válaszolniuk.

„A szám, amit elmondhatok, hogy 1294 menekültet kellett befogadnunk az országba” – a helyettes külügyi államtitkár nagy port kavart nyilatkozata, és OLAF-jelentés, amelyben a miniszterelnök vejét név szerint is említik a csalásgyanús beruházásoknál. 

A két ügy érezhetően megzavarta a Fidesz kommunikációját, az utóbbi időszakban a párt politikusai menekülnek a kérdések elől.

A sajtó elé ugyan rendszeresen kiállnak, de kérdezni egyre kevesebbszer lehet. Ezt mutatja Gulyás Gergely kollégánknak adott válasza: „Én egy rövid sajtónyilatkozatra korlátoznám az együttműködésünket.”

A héten olyan is előfordult, hogy egy miniszter választ ígért, majd inkább elmenekült.

„Itt vannak a sajtómunkatársak, rengetegen vannak, beszéljék meg. Természetesen válaszolok rá, nem megyek el sehova, csak a kabátomért megyek…” – így lépett meg a kérdések elől Kósa Lajos.

A miniszterelnöknek még kibúvót sem kell keresnie, Orbán Viktort testőrök védik az újságíróktól, itthon évek óta nem kell kritikus kérdésekre számítania.

A Fideszben új megoldást találtak a kellemetlen helyzetek elkerülésére: a politikusaik csak a párt saját stábjának tesznek nyilatkozatokat, majd a videót feltöltik az internetre. A Fidesz szóvivője vasárnap járt el hasonlóan.

A Hír TV-nek nyilatkozó médiaelemező szerint a választási kampányban a kormánypárt csak arról akar beszélni, ami a saját érdekét szolgálja.

„A filozófia nem változik. Eddig is nagyon szervezett keretek között voltak csak hajlandók a kormánypárti politikusok nyilatkozni, ami közé legalább eddig beletartozott sajtótájékoztató. De, ugye, a spontán megszólalás, illetve a tetszőleges tárgyban feltett kérdés régen nem része a kormánykommunikációnak, sőt elmúlt időszakban azt látjuk, hogy egyre több intézményt tiltanak le, hogy nyilatkozzanak, a kórházaknak jó híreket kell közzétenniük. Tehát egy nagyon irányított kommunikáció volt eddig is jellemző” – mondta a Mérték Médiaelemző Műhely elemzője, Polyák Tamás.

A kormánypártokban két politikus áll rendszeresen az újságírók rendelkezésére, Szijjártó Péter külügyminiszter mellett Lázár János kancelláriaminisztertől is lehet általában kérdezni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!