2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Új élet kezdődik a néppárt után

A közös értékeket és célokat meghatározó chartát mutat be csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök-pártelnök, Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és Matteo Salvini, az olasz Liga vezetője. Salvini a friss nyilatkozatában cáfolta, hogy a budapesti találkozón közös pártcsoport létrehozását jelentenék be. A háromoldalú, az ­európai jobboldal újraszervezését célzó egyeztetés eredményét mindenesetre Brüsszelből és az Európai Néppárt berkeiből is árgus szemekkel figyelik.

  • Új élet kezdődik a néppárt után

Csütörtökön Budapestre látogat Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és Matteo Salvini, az olasz Liga vezetője. A jobboldali politikusokat Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke fogadja majd: a találkozó napirendjén a lengyel Jog és Igazságosság (PiS), a Liga, valamint a Fidesz közötti európai szintű politikai szövetség ügye szerepel – erősítette meg tegnap az MTI-nek a miniszterelnök sajtófőnöke. Orbán Viktor már hetekkel ezelőtt beharangozta a találkozót szokásos pénteki rádióinterjújában, sokadszorra is kijelentve, hogy a magyar kormánypárt lengyel és olasz segítséggel próbálja újraszervezni az európai jobboldalt. Ismert, a Fidesz alig két hete lépett ki az Európai Néppártból (EPP), miután a párt európai parlamenti frakcióját már korábban elhagyta.

Új európai identitás

A holnapi találkozóról Matteo Salvini az MTI-nek árult el részleteket: eszerint a magyar és a lengyel miniszterelnökkel a járvány utáni Európai Unió újraindításáról, az európai identitás újragondolásáról fognak tárgyalni.

– Budapesten a jövőbeli Európa elképzeléséről egyeztetünk, munkáról, jólétről, biztonságról, identitásról, családról, oktatásról, védelemről, migrációról, külpolitikáról, egészségügyi együttműködésről, a polgárok valós életével foglalkozunk – nyilatkozta a Liga-vezér, hozzátéve: Orbán Viktorral és Mateusz Morawieckivel a közös értékeket és célokat meghatározó chartát is bemutatják.

Salvini egyúttal cáfolta, hogy közös pártcsoport létrehozását jelentenék be Budapesten. Mint fogalmazott, ő maga hamarosan európai körútra indul, hogy kontinensszerte az említett témákról tárgyaljon a lehetséges szövetségesekkel. Nemrég Novák Katalin, a Fidesz külügyekért felelős alelnöke egy interjúban maga is arról beszélt: a Ligával és a PiS-szel való együttműködés „nem feltétlenül jelent új struktúrát vagy új frakciót most”.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!