2019. január 19.,
szombat, Sára, Márió napja

Tűzpárbaj Kína karacsi konzulátusánál, halottak

MTI

2018. november 23., péntek 09:25, frissítve: péntek 12:54

Terrortámadást hajtottak végre Kína pakisztáni konzulátusa ellen, Karacsiban. A merényletben 2 rendőr életét vesztette, egy biztonsági őr pedig megsebesült, mielőtt a támadókat agyonlőtték az egyenruhások. Az akciót egy helyi szakadár csoport vállalta magára, a szervezet évek óta próbálja szabotálni a kínai befektetéseket a régióban.

A pakisztáni város kínai konzulátusát három fegyveres próbálta megrohamozni, de lelőtték őket, mielőtt bejuthattak volna az épületbe. A merénylőkkel folytatott tűzharcban két rendőr életét vesztette, egy biztonsági őr pedig megsebesült.

„Két szolgálatot teljesítő rendőrünket meggyilkolták. A támadók távolabb parkoltak le az autójukkal, és beléptek a konzulátus területére, de az épületbe nem tudtak bejutni. A három támadót megölték” – mondta a pakisztáni rendőrnyomozó.

A merényletet a Beludzsisztáni Felszabadítási Szervezet nevű szakadár csoport vállalta magára.

A szervezet elnyomó hatalomként tekint Kínára, amely komoly beruházásokat hajt végre az ásványkincsekben rendkívül gazdag Beludzsisztánban.

A délnyugat-pakisztáni tartomány stratégiai fontosságú, a Kínai-Pakisztáni Gazdasági Folyosó nevű projekt miatt, ami az Új Selyemút része, és jelentős infrastrukturális befektetésekkel köti össze Kína nyugati részét Karacsival, illetve a kínai üzemeltetésű gwadari kikötővel.

A terrortámadás után Kína felszólította Pakisztánt, hogy gondoskodjon állampolgárai védelméről.

„A kínai konzulátus minden munkatársa és családtagjaik is biztonságban vannak. Kína erőteljesen elítél minden erőszakos támadást, amely diplomáciai képviseleteket vesz célba, és felszólítja a pakisztáni felet, hogy tegyen intézkedéseket a kínai állampolgárok és szervezetek biztonságáért” – így a kínai külügy szóvivője.

A terroristák az utóbbi években többször is támadást hajtottak végre kínai építkezések és munkások ellen a régióban.