2023. 11. 28. Kedd Stefánia napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Belföld

Túl magas a balatoni vízállás

A szabályozási szintnél 25 centivel magasabb, 135 centiméter jelenleg a Balaton vízállása, ezért a mélyebben fekvő déli parti településeken több ingatlan víz alatt van. A Sió-zsilipet 12 napja ugyan megnyitották, de az utóbbi időben a térségben esett nagy mennyiségű csapadék miatt a tó vízszintje tovább emelkedett. Balatonmárián már egy esetleges kitelepítésre is felkészültek.

Az egyik balatonmáriai utcának a közepén áll a tó vize. Itt mintegy 60-70 ingatlan van, több helyen az udvarokba is befolyt a Balaton. Van olyan ház, ahol a feltörő szennyvíz keveredik a tó vizével

– Nagy gondot okoz, mert egyrészt járhatatlan az út, másrészt azzal, hogy kijön néha a Balaton, pláne meleg időben, pocsolya, szúnyog invázió. Például a mellettünk lévő telket már többször szivattyúzták a tűzoltók – mondta Horváth József ingatlantulajdonos.

Júliusban és augusztusban a Balaton környékén az utóbbi 90 év negyedik legnagyobb csapadék mennyisége esett, és szeptemberben is már többszöröse az átlagosnak. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság vízkár elhárítási fokozatot ugyan még nem rendelet el, de felkészültek rá.

– Felkészültünk, hogyha esetleg kitelepítésre kerül sor, akkor azt hatékonyan a katasztrófavédelemmel együtt el tudjuk végezni. Egyébként mást nem tudunk tenni. Egy-két ingatlant esetleg meg tudunk úgy védeni a vízbetöréstől, hogy a bejárati ajtót homokzsákokkal eltorlaszoljuk. Erre megtettük az intézkedéseket – fogalmazott a település független polgármestere, Galácz György.


A Sió-zsilipet szeptember 9-én nyitották meg, de a tó vízszintje a sok csapadék illetve a befolyó patakok nagy hozama miatt azóta is két centit emelkedett.

– Most már 50 köbméter per másodperccel folyik le a Sió-zsilipen keresztül a Balatonból a víz. Az elmúlt egy hétben a duplájára emelték a vízügyi igazgatóság munkatársai a víz mennyiségét, ami most lefolyik, és ezt egyelőre most már nem fogják megnövelni. Azonban azt, hogy meddig folyik le a víz, az most még bizonytalan – tette hozzá Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Az előrejelzések szerint a jövő héten újabb nagy mennyiségű csapadék várható a Balaton környékén. Az itt élők szerint ha ez viharral és erős északi széllel párosul, ingatlanok százai kerülnek víz alá a déli parton.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!