2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Tudták, hogy amit tesznek, az bűncselekmény a közvilágítási pályázatoknál

Hír TV

2018. február 16., péntek 19:56, frissítve: péntek 20:06

Ez derül ki miniszterelnök vejéről és a tendereket intéző jobbkezéről a 24.hu írásából. Hamar Endre, aki egy tanácsadó cégen keresztül részt vett a pályázatok előkészítésén, tulajdonos volt a tendereket végül megnyerő Elios Zrt.-ben is. A cégek csak látszatra adtak független árajánlatokat, valójában összejátszottak.

A pécsi elitiskola, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma. Itt érettségizett a miniszterelnök veje, Tiborcz István és Hamar Endre is. 2011 januárjában közösen hozták létre a Hamar & Tiborcz Jogi és Gazdasági Tanácsadó Kft.-t. Hamar ebből kiszállt, ám a jó viszony megmaradt. Hamar Endre a miniszterelnök vejével közösen volt tulajdonos az Eliosban is, abban a cégben, amelyet a Csalás Elleni Európai Hivatal vizsgált, és amelyben hemzsegtek a csalásgyanús ügyletek.

Az ügyletekben Hamar Endre kulcsfigura volt. A közvilágítási beruházásokat végző cég egy sor közbeszerzést nyert el 2011–2015 között. Hamar a Sistrade nevű tanácsadó vállalkozásán keresztül intézte a pályázatok előkészítését, miközben még az Eliosban is tulajdonos volt. Ez a közbeszerzési szabályok szerint súlyos összeférhetetlenséget jelent, mivel egy tender előkészítője nem lehet érdekelt a pályázaton induló és nyertes cégben. A vizsgált 35 projekt közül a Sistrade 23-ban működött közre.

„Az előkészítés során az egyik legfontosabb szempont, amit a közbeszerzési törvény is kimond az uniós jogszabályokkal összhangban, az az, hogy nem vehet részt az eljárás előkészítésében és lefolytatásában olyan személy, aki az eljárásban érdekelt vagy részt vevő gazdasági szereplővel közvetlen kapcsolatban áll” – emeli ki Nagy Gabriella, a Transparency International közpénzügyi programok vezetője.

Az ügyészségnek már meg kellett volna gyanúsítania, de legalább tanúként kihallgatnia Hamar Endrét – véli Szigetvári Viktor. Az Együtt írásbeli kérdéssel fordul Polt Péter legfőbb ügyészhez azért, mert szerintük az Eliosszal foglalkozó OLAF-jelentés is bizonyítja, hogy tudatosan és szervezetten követtek el csalást a közvilágítási közbeszerzéseken.

„Az Együtt újra írásbeli kérdéssel fordul Polt Péterhez annak érdekében, hogy választ kapjunk arra, hogy miközben teljesen világos, hogy az OLAF-jelentés feltárta az összes okiratot és digitális bizonyítékot a LED-es lámpa mögötti csalásról, ki kell derülnie annak az Együtt álláspontja szerint, hogy kihallgatták-e Hamar Endrét tanúként vagy gyanúsítottként, és ha nem tették, akkor miért nem tették” – fogalmazott Szigetvári Viktor, a párt miniszerelnök-jelöltje.

Az Együtt Hamar Endre ügyvédi irodájának budapesti székhelye előtt tartotta a sajtótájékoztatót. A több száz milliós gellérthegyi luxusingatlant tavaly vásárolták.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!