2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Trump kiállt a zaklatással vádolt jelölt mellett

Hír TV

2017. december 12., kedd 15:15, frissítve: kedd 15:27

Donald Trump is megvédte a szexuális zaklatással vádolt alabamai republikánus szenátorjelöltet. Az elnök a szenátorválasztás előtti kampány utolsó napján úgy nyilatkozott: Roy Moore teljes mértékben cáfolta az ellene felhozott vádakat. Moore ellenfele a demokrata Doug Jones, akinek érdekében az előző elnök, Barack Obama és alelnöke, Joe Biden is kampányolt. Alabama hagyományosan republikánus többségű állam; a választás oka, hogy a korábbi szenátort Donald Trump igazságügyi miniszternek nevezte ki.

Donald Trump is Roy Moore-t támogatja az alabamai szenátorválasztáson. A konzervatív, keresztény Moore annak ellenére számít esélyesnek, hogy évtizedekkel ezelőtti szexuális zaklatással vádolta meg hét nő. Moore mindvégig tagadta a vádakat.

„Öt kampányban indultam, három területi választáson is ugyanazon a helyen, és soha nem esett erről szó. Soha nem bizonyították be, annak ellenére hogy több vizsgálat is folyt: semmit nem találtak, ami a hivatalomból elmozdíthatott volna” – mondta a szenátorjelölt.

A botrány még a Republikánus Pártot is megosztotta, több vezető politikus is a jelöltségtől való visszalépésre kérte Moore-t. A politikus kampányában korábban olyanok is elhangzottak, hogy a homoszexualitást illegálissá kell nyilvánítani, a muszlimokat pedig ki kell tiltani az amerikai törvényhozásból. A kampányfinisben Steve Bannon volt fehér házi tanácsadó állt ki Moore mellett, és visszautalt az elnök lányának nyilatkozatára is. Ivanka Trump ugyanis korábban Moore szexuális zaklatási ügyével kapcsolatban azt mondta: „van egy különleges hely a pokolban azok számára, akik gyerekekre vadásznak”, Bannon erre a mondatra rímelve bírálta azokat a republikánusokat, akik kihátráltak Moore mögül. „Mindenkinek, aki nem támogatja Trumpot – mert csak annyit akarnak, hogy csökkenjenek a vállalati adók, és majd nézzék meg, mi lesz, ha ez nem történik meg –, van számára egy különleges hely a pokolban” – fogalmazott az elnök egykori főtanácsadója.

Bannon egyébként annak híroldalnak az egyik vezetője, amely egy hete közölt cikket arról, hogy Moore ellenfele, a demokrata Doug Jones és csapata azon dolgozik, hogy Soros Györgyhöz kapcsolódó alapítványok segítségével az elítélt bűnözők is kapjanak szavazati jogot a választásokra.

A korábban ügyészként dolgozó Jones szerint a demokratáknak minden eddiginél nagyobb esélyük van a győzelemre a hagyományosan republikánus többségű államban.

„Az elmúlt hetekben nagyon sok embertől hallottam azt, hogy nem érdekli őket az, hogy Roy Moore-t kétszer menesztették a hivatalából. Nem érdekli őket, hogy pénzt vett el egy alapítványtól. Tudják, mit? Én hiszek azoknak a nőknek. Azt mondom, itt az idő. És szerintem azt fogjuk látni, hogy Alabama népének többsége a tisztességet, az államunk javát előbbre fogja helyezni a párténál” – mondta utolsó kampányeseményén Doug Jones demokrata szenátorjelölt.

Bár a közvélemény-kutatások szerint a felek kiegyenlített esélyekkel szállnak harcba, Jones győzelme meglepetést hozna abban az államban, ahonnan az elmúlt húsz évben csak republikánus szenátorok kerültek Washingtonba. A mostani választást azért írták ki, mert a tisztség eddigi betöltőjét, Jeff Sessionst Donald Trump igazságügyi miniszternek nevezte ki.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!