2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Belföld

Trump és Kim nagyon bizakodóak, a szakértők nem várnak átütő sikert

Donald Trump bízik a Kim Dzsong Unnal való találkozó sikerében – az amerikai elnök erről újságíróknak beszélt. Az amerikai és az észak-koreai vezető kétnapos csúcstalálkozója egy rövid négyszemközti tárgyalással kezdődött, majd közös díszvacsorával folytatódott. A tét a Koreai-félsziget atommentesítése, noha a szakértők a csúcstól nem várnak átütő sikert.

  • Trump és Kim nagyon bizakodóak, a szakértők nem várnak átütő sikert

Barikádokkal zárták le a vietnami főváros számos utcáját Donald Trump amerikai elnök és az észak-koreai vezető, Kim Dzsong Un csúcstalálkozója előtt. A szerdán kezdődött, kétnapos diplomáciai esemény legnagyobb tétje, hogy sikerül-e áttörést elérni Észak-Korea nukleáris leszerelése és a Koreai-félsziget atommentesítés ügyében. Erről a felek a tavaly júniusi első, szingapúri csúcstalálkozójukon egyeztek meg. Trump újságíróknak hangsúlyozta, bízik a találkozó sikerében.

„Ahogy azt már számos alkalommal elmondtam, úgy gondolom, az országod hatalmas, hihetetlen és határtalan gazdasági lehetőségeket rejt. Úgy gondolom, gazdag jövő vár rád, mint remek vezetőre, országoddal együtt. Alig várom, hogy lássam, ahogy ez megtörténik, és segíthessek benne” – fogalmazott Trump.

Az amerikai elnök megérkezése után tárgyalt a legmagasabb szintű vietnami vezetéssel, és meleg hangon méltatta a csúcsnak helyszínt biztosító ország segítőkészségét.

„Ma este egy nagyon fontos vacsorán veszünk részt, ahol az észak-koreai elnökkel, Kimmel találkozunk. Mindketten nagyra értékeljük, hogy ezt a rendkívül fontos csúcstalálkozót Vietnamban tarthatjuk, mert számunkra példamutató az, hogy milyen jó dolgok történhetnek megfelelően jó hozzáállás mellett. Ezért az Egyesült Államok nevében szeretnék köszönetet mondani a házigazdáknak” – nyilatkozta a vietnami elnök társaságában Donald Trump.

A találkozó szerdán zárt ajtók mögötti megbeszéléssel kezdődött, ezt követően pedig a vezetők kíséretükkel együtt díszvacsorán vettek részt. Kim ugyancsak bizakodón nyilatkozott a tárgyalásokkal kapcsolatban. „Biztos vagyok benne, hogy a találkozó jelentős eredményeket hoz majd, amelyeket mindenki üdvözölni fog. Mindent tőlem telhetőt megteszek, hogy ez így legyen” – ígérte az észak-koreai vezető.

Szakértők szerint Kim Dzsong Un a csúcstalálkozón atomhatalomként akarja országát elfogadtatni. Az atomhatalmak ugyanakkor elkötelezettek amellett, hogy ebbe a körbe ne kerüljön be egy olyan különösen „bizonytalan” ország, mint Észak-Korea. Éppen ezért a mostani csúcstalálkozón várhatóan nem írják alá a békeszerződést a két Korea, valamint az Egyesült Államok és Kína között, de tárgyalnak róla. Mindeközben Észak-Korea rossz gazdasági helyzetben van, segélyre, élelmiszerre, technológiára lenne szüksége. A térség már a múltban is világhatalmi ütközőzónának számított. Az amerikaiak szeretnék az egész Koreai-félszigetet atommentesíteni, az oroszok viszont maradnának annál, hogy ne legyen több atomfegyvere Észak-Koreának.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!