2020. december 1.,
kedd, Elza napja

Trükkös csomaggal segít Karácsony Gergely

Hír TV

2020. október 4., vasárnap 16:30

Trükkös mentőcsomaggal segítene a koronavírus-járvány miatt bajba jutott vállalkozóknak a Fővárosi Önkormányzat. A szerdai közgyűlésen egy olyan javaslatot fogadtak el sajátjukként, amelyet korábban a Fidesz-KDNP indítványozott. Láng Zsolt kormánypártok frakcióvezetője felháborítónak nevezte, hogy Karácsonyék ezt a sajátjukként adták el. Az elfogadott előterjesztés részleteinek Budapesti srácok című műsorunk járt utána.

Üresek a teraszok a budapesti belváros éttermeiben és kávézóiban. A koronavírus-járvány súlyosan érinti a turizmusból és vendéglátásból élő vállalkozásokat. A külföldi turisták ugyanis az utazási korlátozások miatt gyakorlatilag eltűntek a városból.

Ebben a helyzetben a vállalkozások bevételei is drasztikusan visszaestek, sok helyen a bérleti díjakat is alig tudják kitermelni, nem beszélve a munkavállalók béréről és a járulékokról.

A budapesti önkormányzatoktól a járvány ideje alatt eddig nem sok segítség érkezett a vendéglátásban tevékenykedő vállalatok számára.

Ez az étterem például nem tudja fenntartani a teraszát sem. A fővárosi Fidesz-KDNP frakció javaslata rajtuk is segítene, eszerint ugyanis a budapesti önkormányzatnak 90 százalékkal csökkenteni kellene a teraszhasználati díjakat.

A taxisok bevételei is drasztikusan csökkentek a járvány következtében. Az Országos Taxis Szövetség elnöke arról beszélt, hogy sokan nagyon nehéz helyzetbe kerültek. Rajtuk is segítene a Fidesz javaslata, elengednék a jövő évi droszthasználati díjakat.

Metál Zoltán szerint azonban Karácsony Gergelyéknek mélyebben is a zsebükbe kellene nyúlnia.

A Fidesz-KDNP javaslatáról a szerdai ülésén szavazott a fővárosi közgyűlés. Illetve csak szavazott volna, végül ugyanis nem került napirendre az előterjesztés. A baloldali városvezetés ugyanis előállt egy saját indítvánnyal, ez azonban majdnem teljesen megegyezett a Fidesz javaslatával.

Az önkormányzat kormánypárti frakcióvezetője felháborítónak nevezte, hogy Karácsonyék a sajátjukként akarják ezt eladni.

Az indítványt végül módosítás nélkül fogadta el a közgyűlés, így a turisztikai vállalatok ingatlanbérleti díját 70 százalékkal, a teraszok után fizetendő díjat pedig 90 százalékkal csökkentik. A taxisok is kapnak a támogatásból, a jövő évi droszthasználati díjból 70 százalékot elenged a főváros. Azokon a vállalkozásokon azonban, akik a március óta tartó koronavírus-járvány miatt csődbe mentek, ez a mentőöv már semmit nem segít.

Hír TV