2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Trócsányi László: Semmi sem veszélyezteti a bírák függetlenségét

Annak ellenére, hogy a Velencei Bizottság üléséről egy szellemiségében a Sargentini-jelentést idéző sajtóközlemény jelent meg, Trócsányi László szerint kiegyensúlyozott, a magyar kormány céljait és erőfeszítéseit is értékelő jelentést fogadott el a testület a közigazgatási bíróságok önállósulásáról – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában az igazságügyi miniszter. Trócsányi László kitért arra is, hogy a tárca 2020-tól rendezni szeretné a bírók javadalmazását, illetve hogy az európai politikai színtéren egy erős Európa erős nemzeteinek együttműködéséért szeretne dolgozni.

  • Trócsányi László: Semmi sem veszélyezteti a bírák függetlenségét

Trócsányi László a Magyar Nemzetnek kifejtette: nem a politika kért fel a független közigazgatási bíráskodás rendszerének kialakítására. „Épp ellenkezőleg, én győztem meg a politikát arról, hogy erre az átalakításra szakmai alapon szükség van” – mondta.

„A Velencei Bizottság elismerte, hogy az önálló közigazgatási bíróság felállítása nem megy szembe a nemzetközi trendekkel, hiszen az számos országban ugyanígy elkülönül a rendes bíróságoktól, mint nálunk” – tette hozzá.

Trócsányi szerint belefér, hogy miniszterként ő irányítja a kényes ügyeket tárgyaló közigazgatási bíróságokat. Ugyanakkor elismeri, hogy kényes kérdés, hogy egy politikus válogatja majd ki, hogy kik ítélkezhetnek és kik nem – utalva arra, hogy miniszterként feladati közé tartozik majd a bírói státusok számának meghatározása, valamint javaslatot tesz az új bírák kinevezésére.

„A közigazgatási bíróságok olyan független bíróságok, amelyek az eléjük kerülő közigazgatási jogvitákban hoznak döntéseket. A Velencei Bizottság Magyarország esetében is elismerte a miniszteri igazgatás létjogosultságát” – mondta.

A miniszter leszögezte semmi sem veszélyezteti a bírák függetlenségét. „Ne gondoljuk azt, hogy pártkatonák dolgoznak a közigazgatásban. Saját tapasztalataim alapján állíthatom, hogy például a minisztériumokban, így az Igazságügyi Minisztériumban is kiváló, elhivatott jogászok vannak” – mondta.

Trócsányi László nem erősítette meg, hogy Patyi István lesz közigazgatási főbíró. „A közigazgatási felsőbíróság elnökének személyére a köztársasági elnök tesz majd javaslatot, előreláthatólag júniusban” – mondta.

A miniszter a bírák illetményrendezésre is kitért. „Nagyon fontos, hogy emeljük a bírói hivatás presztízsét, aminek az anyagi megbecsülésben is kifejezésre kell jutnia” – mondta. Hozzátette: folynak a tárgyalások. „Úgy gondolom, semmi akadálya annak, hogy 2020. január 1-jével megtörténjen a bírói illetményrendezés.”

(A teljes interjút ITT olvashatja el)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!