2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Tranzit - Dömötör: Magyarország megszorítások nélkül "evickél" ki a válságból

  • Tranzit - Dömötör: Magyarország megszorítások nélkül

Magyarország úgy "evickél" ki a mostani gazdasági nehézségekből, hogy semmiféle megszorításra nincs szükség, míg a baloldal megszorításokra alapozott a 2008-as válság idején - közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szombaton Tihanyban, a Tranzit Közéleti Évadnyitó és Gondolatexpó elnevezésű közösségi találkozón.

    Dömötör Csaba az online közvetített, Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselővel folytatott vitában kijelentette: a válságkezelés nemcsak gazdaságpolitikai kérdésekről szól, hanem arról is, hogy végsősoron ki hozhatja meg a jövőről szóló döntéseket.

    A kormánypárti politikus a 2008-as válságkezelés zsákutcájának nevezte az IMF-hitelfelvételt, amely szerinte egyet jelent azzal, hogy nem az ország határozza meg gazdaságpolitikai döntéseit, hanem "tollba mondják, hogy mit szeretnének látni".

    Dömötör Csaba arra is rámutatott: ellenzéki vitapartnere a 2008-as válság idején megszavazta egyhavi bérek elvételét, a fizetős egészségügyet, a családtámogatások megkurtítását, és a vagyonadót is.

    Ujhelyi István szerint a 2008-as válság kezelésének eredménye az, hogy 2010-től az Orbán-kormány végig egy gazdasági növekedési pályán tudott mozogni. Hozzátette: a növekedés nagy részét az uniós forrásoknak köszönhette Magyarország.

    A szocialista politikus arról is beszélt: bőven tudja kritizálni az akkori "fájdalmas" döntéseket, ki is lépett a Gyurcsány-kormányból, de Bajnai Gordon miniszterelnöksége alatt visszatért, és az egy "nagyon komoly, a politikai sallangoktól mentes válságkezelő év volt".

    Az elmúlt időszak kritikájaként Ujhelyi István azt fogalmazta meg, hogy szerinte szinte semmi mást nem hajszolt az Orbán-kormány, mint a GDP növekedését és a gazdaság teljesítményének bemutatható számait, eközben pedig kettészakadt a társadalom.

    Erre reagálva Dömötör Csaba azt mondta: a legszegényebb 10-20 százalék munkajövedelme nőtt a legnagyobb mértékben. A baloldal úgy hagyta hátra a kormányzást, hogy közel tízszázalékos volt a munkanélküliség, a kiskorúak 17 százaléka úgy nőtt fel, hogy nem látta a szüleit dolgozni menni. Ezzel szemben a járvány előtti időszakra négy százalék alá csökkent a munkanélküliség, és a legfrissebb adatok szerint is újra négy százalék alatt van - jelentette ki.

    A vita során Ujhelyi István a magas inflációt, a benzinárat és euróárfolyamot, az európai szinten alacsony minimálbért, valamint az egészségügyre fordított kiadások mértékét kritizálta.

    Dömötör Csaba ugyanakkor rávilágított: a reáljövedelmek a mostani kormányzás alatt 70 százalékkal nőttek. Arról is szólt: 2015 óta csökken a külföldre távozó magyarok száma, és már többen - ráadásul családosok - jönnek haza, mint amennyien kimennek.

    Vonzerőt jelenthet számukra a magyar családtámogatási rendszer is, amelyben fontos alapelv, hogy a támogatást munkavégzéshez kötik. Ha ezt megbontanák, az a munkanélküliség emelkedéséhez vezetne - emelte ki az államtitkár.

    Bár Ujhelyi István szerint is tartalmaznak számos hasznos elemet a kormány családtámogatásai, hangsúlyozta: ezektől nem állt meg a magyarság fogyása, és sokan nem tudnak élni a támogatásokkal. Azt mondta: ha a baloldal kerül kormányra, akkor sem szűkítik a családtámogatási programokat.

    Dömötör Csaba azonban felhívta a figyelmet arra, a baloldali tervek között továbbra is szerepel az, hogy nem csak munkavégzéshez kötötten adnának otthonteremtési támogatásokat.

    A beszélgetés végéhez közeledve az államtitkár úgy fogalmazott: a baloldal uniós politikája arról szól, hogy "hol kell aláírni?", míg a kormányé a magyar érdekekről.

    Hangsúlyozta: Magyarország uniós tagsága alapvető nemzeti érdek, de ez nem jelenti azt, hogy ne érvényesítenék a vitákban a nemzeti érdeket. Megjegyezte: a baloldali koalícióban van egyedül olyan párt, a Jobbik, amelynek jelenlegi elnöke korábban az uniós tagság ellenében foglalt állást.

    Ujhelyi István válaszul azt mondta "az ellenzéki pártok együttműködése egy kényszerű együttműködés", de nem tudna elképzelni olyan szövetséget, ellenzéki frontot, amelyben bármely politikai erő most a stratégiailag fontos EU-s tagságot megkérdőjelezné. Később a hevesebb hangnemet is megütő vitában azt mondta: a Jobbik és a Fidesz "helyet cserélt egymással", és szerinte az Európai Néppártban a Jobbiknak lesz majd hosszú távon helye.

    A beszélgetés lezárásaként Dömötör Csaba azt kérte, hogy az ellenzéki politikusok ne kampányoljanak belpolitikai célokból a Magyarországnak járó források felfüggesztéséért, hanem álljanak az ország érdekei mellé.

 Teljes vita: 

MTI/HírTV

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!