2020. december 4.,
péntek, Borbála, Barbara napja

Tovább tevékenykednek a vírustagadók

2020. november 21., szombat 21:55

Százezrek követik továbbra is közösségi oldalaikon a vírus-szkeptikus szószólókat hazánkban és más európai országokban is. A Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint a tavasszal tapasztalt aránylag kevés beteg buzdíthatta a vírustagadókat a járvány elbagatellizálására. Szlávik János felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírus halálos is lehet, ezért a téves nézetek helyett inkább a védekezés fontosságát kellene hangoztatni.

Több mint 1 millió 300 ezer koronavírus fertőzött halt meg világszerte, ennek ellenére még mindig vannak, akik kétségbe vonják a járvány veszélyességét.

Franciaországban több száz tüntető tiltakozott az egy hónapig tartó karantén elrendelése ellen. De több európai városban is rendszeresek a zavargások a szigorító intézkedések miatt. A vírus-szkeptikus szónokok pedig az összeesküvés-elméleteikkel tévesztik meg az embereket. A koronavírus-tagadás brit nagyágyúja például egy egykori BBC-sportriporter, aki olyan képzeteket terjeszt, hogy kézfogással nem lehet elkapni a vírust, vagy az 5G megakadályozza az oxigén felvételét a tüdőben, a védőoltással pedig mikrochipeket juttatnak majd az emberekbe, hogy irányítsák őket. Videóit mintegy 30 millióan látták már. Voltak akik a veszélyesnek gondolt 5G adótornyok felgyújtását követelték a megnézésük után.

Itthon a téma leghíresebb szószólója a magát orvosnak nevező Gődény György. A gyógyszerész annak ellenére nevezi magát doktornak, hogy nincs orvosi végzettsége. Elsősorban a közösségi oldalán terjeszti kártékony elméleteit, közszereplős profilját több mint százezren kedvelik. Hiába törölte a Facebook az áltudományos hírektől, hazugságoktól és kamuvideóktól hemzsegő oldalát, Gődény ezután is újraszervezte virtuális birodalmát. Létrehozott egy világ- és egy európai oldalt is. Jelenleg az ország összes megyéjében és a fővárosban is van vírustagadó csoportja.

Informátor című műsorunk stábja megkereste az álorvost, aki azonban rossz tapasztalatra hivatkozva azt mondta, hogy csak élő szereplést vállal. 

Gődény azt hangoztatja, hogy senki ne teszteltesse vagy oltassa be magát, mert beteg lesz. Most azonban az terjedt el róla, hogy elkapta a vírust, ezért a napokban teszteléssel szeretné tisztázni magát. Az Indexnek azt írta, hogy egy orvos ismerősét kérte fel a vizsgálat elvégzésére. A portálnak ígéretet tett arra, hogy akkor is bemutatja az eredményt, ha az pozitív lesz.

Életveszélyes is lehet a téves nézetek terjedése akkor, amikor minden korábbinál jobban kell védekezni a vírus ellen - erről a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa beszélt a köztelevíziónak. Szlávik János szerint a járvány első hullámában aránylag kevés volt a beteg Magyarországon, ez buzdíthatta arra a vírustagadókat, hogy elbagatellizálják a járványt.

"Ahogy ez a járvány Magyarországon is halad előrébb, remélem egyre kevesebb olyan ember lesz, aki nem hisz abban, hogy ez a koronavírus veszélyes. Ez a koronavírus halálos lehet. És igazából azt kellene hirdetni, hogy hogyan védekezzünk ellene, és azt kellene hirdetni, hogy ha lesz hatékony védőoltás, minél több embernek kelljen beoltani magát ahhoz, hogy megfelelő védettség alakuljon ki, és az ország elfelejtse egy időre a koronavírus fertőzést"

 - mondta a  Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa, Szlávik János. 

Szlávik János hozzátette: ha az emberek megértik, hogy az oltások biztonságosak, megvédik gyermekeinket és idős rokonainkat, akkor a vírustagadóknak nem lesz tere.

 

HírTV