2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Tovább nőhet a Fidesz–KDNP előnye

Míg az ellenzék ciklusról ciklusra, választásról választásra ugyanazt a tortát szeleteli fel, addig a kormánypártok folyamatosan növelik szavazóik számát. A teljes összefogás sem jelent gyógyírt az ellenzék népszerűtlenségére, mivel mind a XVI. kerületi, mind a nyíregyházi tapasztalatok ellentmondanak ennek. Ráadásul a korábbi évek tapasztalatai alapján a Fidesz—KDNP jelöltjei az önkormányzati választásokon öt-tíz százalékkal több voksra számíthatnak, mint az országgyűlési vagy európai parlamenti választáson.

  • Tovább nőhet a Fidesz–KDNP előnye

– Jól és összehangoltan, sokat dolgozó, erősen beágyazott, méretét tekintve pedig országosan az ötödik legnagyobb taglétszámú Fidesz-alapszervezet van a XVI. kerületben, amely megtartotta a városrész polgári, kertvárosi hagyományait – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Szatmáry Kristóf, a Kertváros országgyűlési képviselője annak kapcsán, hogy a Fidesz a kerületben érte el fővárosi legjobb, 46 százalékos eredményét a május 26-i európai parlamenti választáson.

A kormánypárti politikus hozzátette: a XVI. kerületben élők amikor országos vagy akár európai ügyekben szavaznak, akkor a helyi viszonyokról, az önkormányzat, a polgármester és országgyűlési képviselőjük munkájáról is véleményt alkotnak.

– Évek óta, ciklusról ciklusra nő a Fideszre adott voksok száma, amit a tavaly áprilisi országgyűlési választáson elérthez képest is sikerült növelni közel öt százalékkal

– emlékeztetett a fideszes országgyűlési képviselő.

Azt is megjegyezte, hogy a Kovács Péter (Fidesz) polgármester által irányított kerületben 2006 óta a 12 önkormányzati képviselői körzetből 12-t nyertek el minden választáson a kormánypártok képviselőjelöltjei, és most ősszel is ez a cél.

Az ellenzéki összefogás „csodafegyverével” kapcsolatban Szatmáry Kristóf megjegyezte: tavaly ősszel egy sajnálatos haláleset miatt időközi önkormányzati képviselő-választást tartottak az egyik kertvárosi körzetben, ahol az ellenzék és a kormánypártok egy-egy jelöltje állt szemben, de így is hatvan százalékkal győzött a Fidesz jelöltje.

– Az ellenzéki összefogás megmérettetett, és könnyűnek találtatott a Kertvárosban

– tette hozzá. Szatmáry Kristóf az ellenzéki szavazatokat automatikusan összeadók figyelmét arra is felhívta, hogy a helyi választásokon, bár bizonyíthatóan van átszavazás, de nem az ellenzék pártjai között, hanem az ellenzéki szavazók részéről a Fidesz–KDNP irányába.

– Rendszeresen öt-tíz százalékkal több szavazatot kapnak a kormánypártok az önkormányzatin, mint akár a mostani EP-n vagy a tavalyi április országgyűlési választáson – tette hozzá.

Nyíregyházán az EP-választás eredményei az országos nagyvárosi trendeknek megfelelően alakultak, 42,44 százalékos részvétel mellett a Fidesz–KDNP listájára szavaztak a legtöbben (46,23 százalék), a második a DK (20,88 százalék), a harmadik pedig a Momentum lett (10,43 százalék). Kovács Ferenc, a Fidesz választókerületi elnöke lapunknak elmondta: a legutóbbi eredményük alapján Nyíregyházán sem volt képes az ellenzék előrelépni, nagyjából ugyanazt a tortát szeletelik újra és újra.

– Nagyon nehéz lenne azonban helyi szinten következtetéseket levonni a mostani eredményekből, hiszen az ellenzéki pártok mögött városi szinten nincsenek igazi szervezetek, valódi bázisok.

A DK mindössze egy fővel képviselteti magát a közgyűlésben, a Momentum eggyel sem. Az önkormányzati választás pedig sokkal inkább szól személyekről, képviselőkről, polgármesterről, illetve a mögöttünk álló ciklusokban elvégzett munkáról, teljesítményről – hangsúlyozta Kovács Ferenc, aki egyben Nyíregyháza első embere is.

A politikus szerint e tekintetben nincs szégyenkezésre okuk, mert a város soha nem látott léptékben fejlődött az elmúlt években, és ezt a lendületet képesek lesznek fenntartani a továbbiakban is.

– Az ellenzék részéről én már jó néhány éve azt tapasztalom, hogy a városi politikát alárendelik a pártközpont utasításainak, és egymással versengve próbálják megtartani vagy egymás elől megszerezni a pozíciókat. Ők egymást próbálják legyűrni, mi pedig építjük tovább a várost, erre kaptunk ugyanis felhatalmazást a nyíregyházi emberektől

– hangsúlyozta Kovács Ferenc.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Verstappené a Red Bull 100. pole pozíciója

Verstappené a Red Bull 100. pole pozíciója

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Kínai Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamon ő rajtol majd az élről.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Tisztességtelenül és jogszerűtlenül járhatott el Magyarék honlapja + videó

Tisztességtelenül és jogszerűtlenül járhatott el Magyarék honlapja + videó

„Valakitől kaptunk egy adatvédelmitájékoztató-mintát, és azt kitettük. Ennyi történt. Nem akartunk érte külön fizetni” - ezt maga Magyar Péter nyilatkozta a Magyar Nemzet riporterének. Az ügyben most megszólalt Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke is.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!