2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Tovább folytatódik a mozgáskorlátozottak kálváriája

2015. május 14., csütörtök 21:55

Jövőre sem nő a mozgáskorlátozottak lakás-akadálymentesítési támogatása, pedig annak összege a 90-es évek közepe óta változatlan. Használt lakás esetén 150, új lakás esetén 250 ezer forint egyszeri akadálymentesítési támogatást igényelhetnek, de az összegből a bírálati díjat és a banki költségeket is ki kell fizetniük.

„A fürdőszobába rakattunk egy zuhanyozót, felszedettük a küszöböket és csúszásmentes burkolatot készítettünk, akkor még arra elég volt ez az összeg.” Gáspár Zsuzsanna gurulós járókerettel tud csak közlekedni. A mozgáskorlátozott nő húsz évvel ezelőtt próbálta akadálymentesíteni a lakását, de csak részlegesen sikerült az államtól kapott 150 ezer forintból. A támogatás összege azóta sem változott, pedig ma egy egyszerű ajtó is legalább 40-50 ezer forint beszerelve.

Szerdán egy díszdobozos pendrive-on adta át Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Kövér László házelnöknek a jövő évi költségvetés tervezetét. A dokumentum nem számol a mozgáskorlátozottaknak járó lakás-akadálymentesítési támogatás emelésével – erősítette meg a Hír TV-nek szokásos csütörtöki tájékoztatóján a Miniszterelnökséget vezető miniszter. „A 2016-os költségvetés nem tervez ezzel, de pontosan meg fogom válaszolni a kérdését legközelebb” – mondta Lázár János.

A támogatást 2011 tavaszáig a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége és annak egyesületei intézték. Így évente átlagosan tízezer mozgáskorlátozott jutott pénzhez. Azóta azonban ez a szám ötszáz alá csökkent, ráadásul a támogatást csak a legnagyobb hazai pénzintézetnél lehet felvenni, orvosi igazolás alapján. Az OTP pedig az igényléskor költségeket számol fel – állítja a szövetség elnöke. „Nagyon nehézkes maga az ügyintézés, nagyon sokba kerül, tehát mondjuk egy 150 ezer forintos támogatás ma már nem 150 ezer forintot jelent, hanem talán még 120 ezer forintot sem, mire kifizet minden ügyintézést az OTP felé az ügyfél” – mondta Kovács Ágnes.


Az alapvető jogok biztosa szerdán hozta nyilvánosságra az akadálymentesítési támogatásról szóló vizsgálati jelentését. Ebben többek közt a bírálati díj eltörlését kérte és azt, hogy a mozgássérült személy többször is igényelhesse a támogatást élete során.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!