2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Belföld

Tovább bővül a karanténmentes beutazások lehetősége

  • Tovább bővül a karanténmentes beutazások lehetősége

Az operatív törzs továbbra is figyeli az adatokat, járványügyi helyzetet, hogyha szükséges, akkor szigorításokat javasolhasson – mondta el Kiss Róbert az operatív törzs csütörtöki online tájékoztatóján. Mint mondta, hatósági házi karantén elrendelése nélkül léphetnek már át minden szomszédos országból Magyarországra, illetve Horvátországból várhatóan péntektől.

A hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzésére szolgáló alkalmazás aktív felhasználóinak száma 783 és összesen 9187 karantén van érvényben. A járványüggyel összefüggésben eddig nyolcvan főt hallgattak ki gyanúsítottként – ismertette Kiss Róbert.

Müller Cecília arról beszélt, 12 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 4039 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. A tisztifőorvos szerint bár a járvány lecsengő szakaszában vagyunk, a megfertőzöttek környezetében továbbra is találnak pozitív eseteket a kontaktkutatás során. Az elmúlt 24 órában elhunyt két idős, krónikus beteg, ezzel 553 főre emelkedett az elhunytak száma, 2391-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1095, 41 százalékuk budapesti, 59 százalékuk vidéki. Jelenleg 321 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 19-en vannak lélegeztetőgépen – tájékoztatott.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy az aktív fertőzöttek száma napról napra csökken, kórházban ma 321 fő van, 19 beteg szorul lélegeztetőgépes ellátásra.

A koronavírus fertőzöttségre utaló mintavételezés nem állt le, a laborokban ugyanaz a kapacitás, de kevesebb a pozitív eset. Az idősotthonokban, az egészségügyi dolgozók között naponta 1000 vizsgálatot végeznek el, eddig 222 247 laborvizsgálat volt Magyarországon.

Tizenkét új pozitív esetet regisztráltak tegnap, Budapesten 3, Hajdú -Bihar Megyében 1, Komáromban 3, Pest megyében 1, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 3, Zalában 1 új megbetegedés volt, de nincs összefüggés az esetek között.

Jelentős változást ezek az adatok nem hoznak, 100 000 főre eső megbetegedési arány ugyanaz, most is 41 beteg és 5 halálozás jut százezer lakosra.

A KSH adatai szerint népegészségügyi szempontból a járvány ideje alatt nem volt többlethalálozás, az elmúlt négy hónap adatai szerint 45 000 magyar polgár halálozott el összesen, ez 6, 4 százalékkal kevesebb az előző évek átlagánál.

Idén a védekezés miatt kisebb volt az influenza aktivitás. 

Müller Cecília hangsúlyozta: a becslések szerint Európában nagyjából hárommillió emberéletet sikerült megmenteni a hatósági korlátozásokkal és a lakosság fegyelmezettségével. A Nemzeti Népegészségügyi Központban már januárban rendelkezésre állt a vírus kimutatására alkalmas módszer és január 28-án történt az első PCR-vizsgálat itthon. Mára már több mint 222 ezer ilyen vizsgálat történt – tette hozzá a tisztifőorvos.

Újságírói kérdésre a könyvtárak nyitásáról Müller Cecília elmondta, a könyveket nem szükséges fertőtleníteni, elég a szokásos portalanítás a helyiségekben. Fontos, hogy itt is tartsuk meg a kellő távolságot egymástól – hívta fel a figyelmet.

A tisztifőorvos szerint nincs konkrét számérték, hogy mikor beszélhetünk a járvány lezárulásáról. –Láthatjuk, hogy vannak még mozgások naponta az új fertőzöttek számával, ez azt jelenti, hogy a vírus még köztünk van, ez folyamatos éberséget kíván a lakosságtól és a hatóságoktól is – fogalmazott.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!