2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Vezércikk 14:00

Tóth: Minden család zsebéből hetvenezer forintot húzott ki a Fidesz

Hír TV

2018. február 24., szombat 15:10, frissítve: szombat 16:14

Átverés volt a rezsicsökkentés, állítják a baloldali ellenzéki pártok arra hivatkozva, hogy a kormány csak 25 százalékkal csökkentette a gáz árát, miközben a világpiacon 44 százalékkal olcsóbban adják.

„Az E.ON-nak meg azt javasolnám, hogy egy kicsit vigye hátrébb az agarakat, ne avatkozzon bele a választásba.”

Múlt kedden üzent a Fidesz alelnöke az energiaszolgáltatónak, amiért ezer forinttal olcsóbban ajánlották a földgázt a rezsicsökkentett, állami gáznál. Az E.ON azzal indokolta az árcsökkentését, hogy ők nem hatóságilag szabályozott forrásból és árakon, hanem a szabadpiacon vásárolják a gázt. Németh Szilárd viszont már arról beszélt, hogy a szolgáltató a magyar választásba akar beleszólni.

– Azt hiszem, hogy a kampány időszakában ilyet – ami egyébként indokolt lehet üzleti szempontból – nem szerencsés bejelenteni. Nem tudom, hány ember fog visszalépni a történetbe, én azt látom, hogy egyértelműen politikai ütök-kapok csatába száll be, mégpedig Brüsszel mellett – tette hozzá Németh Szilárd.

„Az elkövetkezendő héten minden család zsebéből a Fidesz kettőezer forintot fog kivenni.”

A szocialisták frakcióvezetője szerint az államilag rezsicsökkentett gázzal hetente a magyar lakosság többet fizet, azzal szemben, ha a piacról vennék meg a gázt.

– A mi számításaink szerint 2013. január elseje óta minden család zsebéből hetvenezer forintot húzott ki a Fidesz azzal, hogy drágábban adta a gázt, mint amennyiért azt a magyar földgázkereskedő megvásárolta – mondja Tóth Bertalan.

A Párbeszéd–MSZP miniszterelnök-jelöltje szerint rezsiválság van Magyarországon, ezért azt követelik a kormánytól, hogy a kisfogyasztók számára csökkentsék a gáz, a távhó és az elektromos áram árát.

– Az átlagfogyasztásig szeretnénk csökkenteni 30 százalékkal a gáz árát, és 10 százalékkal az áram és a távhő árát. A világpiaci árak ezt lehetővé teszik, egyedül csak és kizárólag a politikai szándék hiányzik ehhez. A magyar kormánynak ugyanis úgy tűnik, nem fontos, hogy a magyar emberek ki tudják fűteni a lakásukat, és nem fontos nekik az, hogy a kedvező gazdasági fejleményekből ők is részesülhessenek – emelte ki Karácsony Gergely.

Az LMP szerint becsapta az embereket a Fidesz.

– Ha például a Fidesz 2010-es választási programjában megfogalmazott célokat betartotta volna az elmúlt nyolc évben, na az rezsicsökkentés lett volna. Ezt nem csinálták. Hatósági árat vezettek be, amivel kapcsolatban világosan látjuk, hogy egyre inkább ráfizet a magyar lakosság, nemhogy csökkenne a rezsi – nyilatkozta Szél Bernadett, a párt miniszterelnök-jelöltje.

A Demokratikus Koalíció szerint a kormány azért nem csökkentette tovább a gáz árát, hogy a különbözetet zsebre tudja tenni.

– 2013-hoz képest a Fidesz 25 százalékot csökkentett a gázáron, ehhez képest 2013 óta a gáz világpiaci ára 44 százalékkal csökkent. Ez azt jelenti, hogy a különbözetet vagy lenyelte a költségvetés, vagy a Fidesz-közeli vállalkozók, vagy a Fidesz-közeli szolgáltatók – fogalmazott Gréczy Zsolt DK-szóvivő.

A rezsicsökkentett gázárak ellenére az állami tulajdonú földgáz nagykereskedőnek 2016-ban, csaknem 51 milliárd forint plusz nettó bevétele volt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!