2020. május 31.,
vasárnap, Angéla, Petronella napja

Törvényjavaslatot nyújt be a kormány a börtönbiznisz felszámolása érdekében

Hír TV

2020. február 17., hétfő 16:21

A kormány a börtönviszonyok miatti kifizetések azonnali leállítását kezdeményezi – jelentette ki az igazságügyi miniszter. Varga Judit közölte: az „igazságtalan gyakorlatnak” véget vető törvényjavaslatot nyújtanak be a parlamentnek. A tárcavezető emlékeztetett: eddig több mint 12 ezer határozat született bűnelkövetők javára a magyar állammal szemben, körülbelül 9 milliárd forint értékben.

A magyar kormány nem fizet bűnözőknek – jelentett ki Orbán Viktor miniszterelnök az évindító kormányinfón, még januárban. A magyar állam ellen több mint 12 ezer pert indítottak a börtönben ülő bűnözők, ügyvédjeik segítségével.

A börtönbiznisz legnagyobb haszonélvezői az ügyvédek, hiszen a kifizetések 61 százaléka az ő zsebükben landolt – erről már a Fidesz frakcióvezetője beszélt a párt frakcióülését követően. Kocsis Máté elmondta: voltak olyan ügyvédek, akik akár negyven százalékos sikerdíjért dolgoztak.

A sürgősségi tárgyalás miatt kétharmados többségre van szükség, így az ellenzéki képviselők támogatására is számít a kormány – mondta az igazságügyi miniszter. Varga Judit hozzátette: eddig megközelítőleg 9 milliárd adófizetői forintot ítéltek meg ilyen kártérítési perekben, melynek csak töredéke jutott el a sértettekhez, áldozatokhoz.

A kormány márciusban újra nemzeti konzultációt indít, melynek egyik témája a börtönbiznisz lesz. Varga Judit ennek kapcsán elmondta: a törvénytervezet benyújtásával megvárják a nemzeti konzultáció eredményét, hiszen a kifizetések mélyen sértik az emberek igazságérzetét.

Hír TV