2022. 10. 05. Szerda Aurél napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:05

Belföld

Történelmi töredezettség a szivárványkoalícióban

Legújabb elemzésében a XXI. Század Intézet a baloldal történelmi fragmentáltságát ismerteti, illetve rámutatnak a baloldal szerkezeti válságából eredő problémákra, azaz a megújulás hiányára és a versengéssel szemben felmerülő együttműködési kényszerre. Mint írják, az Országgyűlésben hat baloldali frakció működik, amivel minden eddiginél töredezettebbé vált az ellenzéki oldal.

  • Történelmi töredezettség a szivárványkoalícióban

Jakab Péter, Dobrev Klára, Márki-Zay Péter, Karácsony Gergely és Fekete-Győr András (Fotó: Máté Krisztián)

– A hazai baloldal nem képes megújulni: továbbra sincs innováció és releváns mondanivaló, az április 3-án megbukott pártelit pedig – minden személyi változás ellenére – vezető pozícióban maradt. A választási kudarc után nőtt a töredezettség, Márki-Zay Péter visszatérésével, illetve a Jobbik szakadásával szeptemberre immár tizenegy (társ)elnök vezetésével működő nyolc szervezet lesz 

– olvasható a XXI. Század Intézet legfrissebb elemzésében. Hozzátették: mivel az ellenzéki oldalon nincs hely ennyi párt számára, minden bizonnyal élesedni fog a szavazók bizalmáért folyó küzdelem. Emellett hangsúlyozták, hogy a baloldali pártok mind szervezetépítésben, mind pedig ideológiai-szellemi munkában évtizedes lemaradásban vannak a kormánypártokhoz képest.

Az Országgyűlésben rekordszámú, összesen hét ellenzéki – ebből hat baloldali – frakció működik, így minden eddiginél töredezettebbé vált az ellenzéki oldal. A rendszerváltoztatás óta nem volt rá példa, hogy ennyi ellenzéki képviselőcsoport kezdje meg a parlamenti munkát. A fragmentáltság a 2018-as ciklus kezdetéhez képest is szembetűnő – fogalmaz az elemzés. Emlékeztettek arra, hogy a Jobbik sokadik pártszakadása után Jakab Péter A Nép Pártján néven új mozgalmat épít az egykori pártjából kilépő tagok segítségével, miközben Márki-Zay Péter is visszatért az országos politikába, és Hadházy Ákossal közösen bejelentette, hogy szintén új párt alapítását tervezi.

Az elemzés kitér rá, hogy sem Jakabnak, sem pedig Márki-Zaynak nincs elég anyagi erőforrása és politikai tőkéje ahhoz, hogy rövid távon sikeres pártot hozzon létre. 

A többi ellenzéki pártnak mégis számolnia kell velük, hiszen szeptemberre hatról nyolcra nő azoknak a szervezeteknek a száma, amelyek az egykori szivárványkoa­líciót alkották. A XXI. Század Intézet szerint a baloldal fragmentáltságának mértékét jól jellemzi, hogy az egykori ellenzéki összefogásból létrejött nyolc pártnak tizenegy (társ)elnöke lesz.

– Összességében elmondható, hogy a rendszerellenzéki szerep került szerkezeti válságba, hisz nincs szükség ennyi, ráadásul egymással is versengő baloldali pártra. Mindezek miatt szeptemberben erősödni fog az egymás közti küzdelem, miközben gondolkodniuk kell azon is, hogy milyen együttműködési formában készüljenek a ­2024-es helyhatósági és uniós választásokra. Az önkormányzati voksoláson ugyanis teljes összefogásra lesz szükségük, míg az uniós parlamenti választásokon csak a túlélésükért küzdő kisebb pártoknak lesz érdekük az együttműködés – rögzítette az elemzés.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!