2020. július 9.,
csütörtök, Lukrécia napja

Toroczkaiék népszavazásra bocsátanák Magyarország uniós tagságát

Hír TV

2018. augusztus 10., péntek 17:53, frissítve: péntek 18:34

Az uniós tagságról kezdeményezne népszavazást a Mi Hazánk Mozgalom. Jogászok szerint azonban nem lehet feltenni ezt a kérdést. Fidesz egyelőre nem reagált a kezdeményezésre, a baloldali ellenzék kiáll Magyarország uniós tagsága mellett.

„Ha ki kell lépni, akkor ki kell lépni, tehát legyünk demokratikusak, nem mi akarjuk ezt eldönteni” – mondta Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke.

A magyar állampolgárokat 2003-ban egyszer már megkérdezték az uniós tagságról. Akkor csaknem 84 százalékuk támogatta azt, Toroczkai László szerint azonban 15 éve még senki nem tudta, milyen lesz uniós tagnak lenni. A Jobbikból kiszakadt Mi Hazánk Mozgalom most újra feltenné a kérdést. Szerintük az unió rosszul működik, nem sikerült kiegyenlítenie az országok közötti gazdasági különbségeket, miközben politikai elvárásokat fogalmaz meg a kormányokkal szemben.

„Mi nem vagyunk Európai Unió-ellenesek. Mi azt szeretnénk, hogy az Európai Unió jelenlegi formáját alakítsuk át. Ne egy gyarmatosító birodalom legyen, hanem – ahogy ezt megfogalmaztuk – szuverén európai nemzetek szövetsége” – tette hozzá Toroczkai.

Magyarország uniós tagságáról nem lehet népszavazást tartani. Az ország NATO-tagságával kapcsolatban ugyanezt próbálta elérni 2007-ben a Magyar Függetlenségi Párt. Az Alkotmánybíróság elkaszálta a kezdeményezést, nemzetközi szerződésből eredő kötelezettséget ugyanis nem érinthet népszavazási kérdés. Az Alaptörvény módosítására sem irányulhat ilyen felvetés.

„Abban az esetben, hogyha kivennék az Alaptörvényből a tiltott tárgykörök közül az a kitételt, hogy nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségről nem lehet népszavazást tartani, akkor ez az akadály elhárulna, viszont az Európai Unió kapcsán lenne még egy akadály, mert van még egy tiltott tárgykör, ez pedig az Alaptörvény módosítására irányuló népszavazás, tehát a népszavazás nem irányulhat az Alaptörvény módosítására sem” – fejtette ki Tóth Norbert, nemzetközi jogász.

Toroczkai László az említett jogi akadályokra csak annyit mondott: ha kell, alaptörvény-módosítással vinnék népszavazásra az uniós tagság kérdését.

Az MSZP alelnöke szerint elképzelhetetlen, hogy bármilyen népszavazási kezdeményezésben együttműködjenek egy szélsőjobboldali párttal. Az ellenzéki politikus a kormányfőt idézve utasította vissza Toroczkai bejelentését.

„Orbán Viktor mondta azt, hogy Magyarország erős és büszke európai ország. Nem gondolom, hogy az európai uniós tagságról bármiféle ilyen jellegű népszavazást kellene indítani” – mondta Komjáthi Imre, a szocialisták alelnöke.

A Demokratikus Koalíció szerint a magyar állampolgároknak az az érdekük, hogy az ország az unió tagja maradjon. „Ennek eredménye az, hogy Magyarországon nincs óriási munkanélküliség. Több százezren menekültek el ebből az országból azért, hogy létezni tudjanak, hogy egzisztenciájukat meg tudják teremteni. Európa adja a vállalkozásoknak azt a lehetőséget, hogy 500 milliós piacon tudjanak gazdálkodni és gondolkodni” – mondta Varju László.

Az Eurobarométer kutatása szerint a magyar állampolgárok 61 százaléka úgy látja: jó dolog Magyarország EU-tagsága, 58 százalékuk pedig elégedett az Európai Unión belüli demokrácia működésével. A kutatási eredmény azt mutatja: a magyarok jobban szimpatizálnak az Európai Unióval, mint az európai országok összességében, átlagosan.