2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Toroczkai a Vona által kijelölt úton haladna tovább

Hír TV

2018. május 3., csütörtök 15:53, frissítve: csütörtök 22:29

A kommunikáción változtatna, de a Vona Gábor-féle néppárti útról már az ásotthalmi polgármester Toroczkai László sem térne le, ha a Jobbik elnökének választanák a jövő heti tisztújító kongresszuson. Mirkóczki Ádám a rácalmási frakcióülés után a képviselőcsoport egységét hangsúlyozta, amelyet szerinte az új pártvezetés sem bonthat meg.

„A frakció 26 főből áll, 26 fő egységes döntései születtek meg ma és a tegnapi napon. Ilyen értelemben számunkra nem csak a választási programunk által kijelölt keret, hanem a most meghozott döntések is köteleznek bennünket” – a rácalmási frakcióülés szünetében bizonygatta Mirkóczki Ádám, hogy a Jobbik frakciója – függetlenül az elnökség összetételétől – egységesen néppárti marad.

„Az, hogy a május 12-én milyen elnökség áll föl, az ilyen szempontból irreleváns a frakció munkájára. Én attól nem félek, hogy valami 180 fokos fordulat történne bármilyen személyi összetétel esetén a frakció és a párt között, de a kettő nem ugyan az. A frakciónak meg van a keretrendszere, meg van a személyi összetétele” – tette hozzá a szóvivő.

Vona Gábor lemondása után elsőként Ásotthalom polgármestere jelentkezett be az elnöki tisztségre. A párt radikális szárnyához sorolt Toroczkai László mellett a korábban a frakcióból kizárt Novák Előd megelégedett volna az alelnöki poszttal, ám az elnökaspiráns inkább a feleségét jelölné maga mellé. Dúró Dóra Facebook-bejegyzése alapján ezzel egyet is ért, mint írja: Toroczkai Lászlóval karaktereik pont kiegészítik egymás.

A déli határra elsőként kerítésépítést javasló Toroczkai cáfolja, hogy esetleges megválasztása a párt radikalizálódását jelentené.

„A Jobbik a megkezdett néppárti úton fog továbbhaladni. Két elnökjelöltről tudunk jelenleg. Sneider Tamásról és jómagamról. Mind a ketten nagyon sokszor elmondtuk már, hogy a nemzeti néppárt útján kívánunk továbbhaladni. De azokat a hibákat korrigálni kell, amelyek az elmúlt esztendőkben történtek. Ezek elsősorban kommunikációs hibák voltak. Volt néhány stratégiai hiba is. Voltak személyi felelősei is a választási kudarcnak, de senki sem kérdőjelezi meg a megkezdett utat” – mondta Ásotthalom polgármestere.

Legfeljebb hangvételében lesz más a Jobbik politikája a párt szóvivője szerint. „Az, hogy ki radikális és ki mérsékelt, az mindig a probléma mélységétől függ. Vannak olyan problémák, amelyek radikális megoldásokat követelnek és oda egy radikálisabb hangvételre van szükség, ilyen például a korrupcióellenes küzdelem. És vannak olyan problémák, ahol mérsékeltebb megvilágításba kell helyezni a probléma egészét és óvatosabban kell probléma megoldásához nyúlni, ilyen például az Európai Unióhoz fűződő viszony, de a nemzeti néppárt koordináta mellett mindenki letette a voksát” – mondta Jakab Péter.

A Jobbik tisztújító kongresszusa jövő szombaton lesz. Toroczkai László mellett Sneider Tamás lehet esélyes az elnöki tisztségre.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!