2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Többről van itt szó Orbánnál egy mosógépes poénnál

Hír TV

2018. március 7., szerda 19:10, frissítve: csütörtök 12:25

A miniszterelnök is csatlakozott a választási kampányhoz. Zömében olyan városokba látogatott el eddig, ahol négy éve centiken múlt a Fidesz–KDNP győzelme.

Bár a hivatalos kampány február 17-én kezdődött, a fordulópontot igazán a kormány oldaláról lehetett érzékelni. Az ellenzéki pártok kommunikációjában mondhatni a 2014-es választás óta tart folyamatosan a kampány: szinte minden napra jut egy, a kormányt érintő korrupciós botrány vagy mutyi, melyet ők tárnak fel, minden héten hallunk egy új ígéretet, hogy mi lesz a kormányváltás után.

A kormány eközben csak mosolyog az egészen. Érdemi választ alig adnak az újságírók által feltett kérdésekre – már ha egyáltalán válaszolnak. A Hír TV riportereinek kérdéseit például 2015 óta hárítják:

A 2018-as országgyűlési választás hivatalos kampányának kezdete után néhány nappal robbantott a kormányoldal, bedobta a nagyágyúit: Orbán Viktor személyesen látogatott el több képviselőjelölt városába, hogy segítse kampányát.

Van mit megvédeni

Ezt megelőzően még a miniszterelnök február 8-án, Veszprémben, a Megyei Jogú Városok Szövetségének 51. közgyűlésén korbácsolta a kedélyeket. Elmondta, hogy a parlamenti képviselők kevesek ahhoz, hogy megvédjék a hazánkat a migrációtól, minden magyar emberre szükség van.

Végre van jövőnk, végre van mit megvédeni. (...) Ha összekeveredik, megváltozik az ország népessége, terrorveszély lesz, leromlik a közbiztonság, és idegennek fogjuk érezni magunkat a saját otthonunkban, hazánkban, akkor semminek nincs értelme. Hogy meg tudjuk vetni a lábunkat, kevesek lesznek a parlamenti képviselők, minden magyar emberre szükség van. Nektek is segítenetek kell, hogy az emberek meg tudják védeni a saját hazájukat – hangoztatta Orbán Viktor, majd köszönetet mondott Szita Károlynak és a megyei jogú városok vezetőinek.

És akkor váratlanul bekopogtat Orbán

A miniszterelnök kampányát Egerben kezdte. Február 21-én Nyitrai Zsolttal, a Fidesz–KDNP jelöltjével járta a város utcáit, és gyűjtötte az ajánlásokat kollégájának.

Bár úgy tűnt Orbán elvicceli a gyűjtést, amikor azt mondta Nyitrainak, hogy egy mosógépet is könnyebb eladni, mint őt, a képviselő 2014-ben 21 151 szavazattal fölényesen nyerte az akkori választást. Mögötte második helyen a jobbikos Mirkóczki Ádám végzett, maga mögött hagyva a ’14-es nagy ellenzéki összefogás jelöltjét.

Aki ismeri már a kormány kommunikációját, kicsit hiányosnak találhatta az Egerben forgatott videót: egy szó sem esett ugyanis a menekültekről és a migrációról. Orbán és Nyitrai kedélyesen elcsevegett néhány családdal, s majd miután begyűjtötték a támogató aláírásokat, továbbálltak.

Február 22-én a miniszterelnök Dunaújvárosba látogatott, ahol Galambos Dénes kampányát szerette volna segíteni. Az Orbán Viktor által legfontosabbnak vélt problémáról itt sem esett szó, azonban mintha aggodalmat lehetett volna felfedezni a kormányfő arcán. Többször is kihangsúlyozta, hogy nagyon fontos az újvárosi mandátum a Fidesz–KDNP számára.

Az igazság az, hogy számítunk erre a mandátumra. Az országos összesítéseket nézem, hogy hol miképpen állnak az esélyek, és ez kellene. Úgyhogy, kérem, hogy ezt érezzék át, hogy ez nekünk kell.

A választókerületet Frontvonal című műsorunk is bemutatta. A 2014-es választáson szoros eredmény született, a legtöbb ellenzéki párt által támogatott Magyar András Tamás mindössze 6 százallékkal maradt alul a voksoláson.

Ami késik, nem múlik

Az első két állomás kimaradt migránsozásait Orbán Viktor Miskolcon pótolta be. A miniszterelnök Csöbör Katalint népszerűsítette, aki 2014-ben mindössze 3 százalékkal előzte meg a jobbikos Badány Lajost.

Orbán hangsúlyozta, hogy az uniós országok parlamenti választásai arról szólnak, hogy az adott ország bevándorlóország akar-e lenni vagy sem. Ott hangzott el az az elhíresült nyilatkozat is, mely szerint Orbán Viktor bevándorlónak tekinti a miskolci cigányokat.

Miskolcon az emberek tudják, mi az a bevándorlás. Volt itt, amikor ebbe a városba a városon kívülről tömegesen bevándoroltak. Láthatták, mi lett belőle. Ezt a miskolci emberek pontosan tapasztalták már. Pedig ezek az emberek, akik ide bejöttek, Magyarország területéről jöttek be Miskolcra. Most képzeljék el, amikor az országhatáron kívülről érkeznek.

Valószínű, hogy a miniszterelnök a Fészekrakó programra célozhatott e kijelentésével. Az említett választókerületben található az ország egyik leghírhedtebb helye, az Avas lakótelep, ahol harmincezren élnek. A lakótelep rehabilitációját előkészítő tanulmány szerint a városi átlaghoz képest ott 20 százalékkal magasabb a munkanélküliség, és sokan élnek segélyből. A választókerületet Frontvonal című műsorunkban is bemutattuk.

A bevándorlás összes következményét és költségét Magyarországgal fogják megfizettetni – ezt már a Jászságban tett látogatása alkalmával mondta a miniszterelnök, ahol a disznóval sorosozó Pócs János kampányát segítette.

Elmondta, ha egyszer a bevándorlók bejönnek az országba, akkor nem lehet majd őket elküldeni, hiszen ha a fogkrém kijön a tubusból, nincs ember, aki visszategye.

A látogatás során Orbán egy gyáravatón is részt vett Pócs Jánossal Jászfényszarun, ahol Pócsnak sikerült elmondania azt a mondatot, hogy Jézus is jász volt, mert ő is jászolban született.

2014-ben egyébként Pócs János majdnem 6 ezer szavazattal verte meg jobbikos kihívóját, Budai Lórántot.

A gyermekek az elsők, nem a migránsok

A következő állomás Tessely Zoltán kerülete, Bicske volt, melyet legutóbb fölényesen, több mint tízezer szavazattal nyert meg a Fidesz–KDNP képviselő-jelöltje az MSZP–Együtt–DK–PM–MLP jelöltjével szemben.

A miniszterelnök itt hangsúlyozta, Bicske közel áll hozzá, és szomorú volt látnia, amikor menekülttábort nyitottak a városban. Akár csak Nyitraival, Tessely Zoltánnal is több bicskei családot látogattak meg, de Orbán itt nem felejtette el hangsúlyozni a migránsok okozta veszélyeket.

Elmondtam a bicskeieknek, hogy ha nem a bevándorlás ellen harcoló Fidesz–KDNP alakít kormányt, abban az esetben ezt a menekülttábort, amit mi bezártunk, azt itt újra fogják nyitni. Bicskén pontosan értik, miért fontos a soron következő választás. Itt, Bicskén mindenki tudja (...), hogy nekünk a gyermek a legfontosabb, a gyermek az első, és nekünk több gyermekre van szükségünk, nem pedig migránsokra.

A választókerületet Frontvonal című műsorunk is bemutatta, melyet itt nézhet vissza.

Orbán megmondja, mire figyeljenek a józsefvárosiak

Kocsis Máté népszerűsítését a Keleti pályaudvaron tanyázó menekültekkel képzelte el a miniszterelnök. Március 6-án Józsefvárosban kampányolt, ahol felhívta a választók figyelmét arra, hogy ha nem akarják, hogy újra megtörténjen, ami a Keletinél vagy a II. János Pál pápa téren megtörtént, akkor nem szabad olyan politikusokat a kormányrúd közelébe engedni, akik nem a magyar emberek érdekét szolgálják, hanem bevándorlóországgá akarják tenni Magyarországot.

2014-ben a választókerületben elképesztően szoros volt a szavazás. Az ellenzéki összefogás által indított Pál Tibor Gyula mindössze 540 szavazattal maradt el a választási győzelemtől, így nyerhetett a Fidesz–KDNP jelöltje, dr. Vas Imre.

A billegőkbe megy?

A fentebbi adatokból látható, hogy a miniszterelnök eddig leginkább olyan választókerületbe ment el, ahol mindössze néhány százalékos különbség volt a most kormánypárti és az akkori ellenzéki jelöltek között. 

Mindenesetre akár Orbánnak, akár az ellenzéknek egy hónapja maradt a választók meggyőzésére. A Hír TV Online korábban megírta, hogy Kunhalmi Ágnesnek, Molnár GyulánakHadházy Ákosnak és Mellár Tamásnak is esélye lenne legyőznie a Fidesz–KDNP által indított jelölteket, ha az ellenzék összeállna, épp úgy, ahogy Márki-Zay Péter támogatásakor is tette

Kósa és Kövér is belendült

Előbbi életmódtanácsokat oszt kampányvideójában, miszerint vért kell enni tejjel ahhoz, hogy megőrizzük egészségünket, utóbbi pedig azt hangoztatja, hogy az összes ellenzéki istengyűlölő szektatag.

A kampányból Lázár János sem maradt ki. Facebook-oldalán videót tett közzé, melyben Bécsből tudósít arról, hogy a muszlimok lakta utcák koszosak, és nincsenek fehér keresztény gyermekek az iskolákban. Ezt a videót azóta eltávolították

El van veszve a jelöltek tengerében? A Hír TV Online összeszedte, kikre adhatjuk le a szavazatunkat április 8-án.

A 2014-es választási eredményeket az Index tette közzé.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!