2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Több tízezer IT-s hiányzik a munkaerőpiacról

2017. szeptember 24., vasárnap 11:42, frissítve: vasárnap 13:46

Akkora az informatikushiány, hogy a programozókat már az iskolapadból elviszik a cégek. A piacon már megjelentek a néhány hónapos gyorstalpalók. Ezek, bár végzettséget nem adnak, tanulóik mégis azonnal találnak munkát. Jelenleg mintegy 22 ezer informatikus hiányzik a magyar munkaerőpiacról.

Bene Bálint cége egészségügyi mobilalkalmazásokat fejleszt. Fejlődésüknek a munkaerőhiány szab gátat: hiába keresnek, nem találnak informatikust. „Van olyan pozíciónk, amire 3 hónap alatt nulla darab ember jelentkezett, úgy, hogy akár most fel tudnánk venni. És ez nagy problémát okoz a cégünk életében. Hiszen egyébként minden körülmény adott, hogy dinamikusan bővüljünk” – mondta a cégvezető.

Pedig néhány éve nő az informatikus hallgatók száma. Idén szeptemberben országszerte csaknem 6500-an kezdték egyetemi tanulmányaikat ezen a szakon. „Ebben az évben jelentősen bővült az informatika hallgatók száma. Sokkal többen jelentkeztek ilyen jellegű intézményekbe. De még továbbra is óriási hiány van. Hiszen az Európai Unióban több mint 20 ezer IT-szakma vár betöltésre” – ismertette Lengyelné Molnár Tünde, az Eszterházy Károly Egyetem médiainformatika intézetének igazgatója.

A cégek maguk próbálják képezni a hiányzó informatikusokat. De egyre több a néhány hónapos intenzív programozóképzés is, ahova jellemzően pályamódosító fiatalok jelentkeznek. Ezen a négy hónapos, ezerórás budapesti képzésen kizárólag a gyakorlatra helyezik a hangsúlyt. A tandíj több mint egymillió forint, de sok tanuló már a képzés alatt állásajánlatot kap.

„Ha egy 60 fős osztály végez nálunk, akkor egy hónap után körülbelül 4-5 ember szokott maradni, akinek még nincs állása. Egy pillanat alatt, ha meglátják a cégek, hogy valaki programozni tanult, azt fölveszik” – mondta Kökény Tamás, a Green Fox Academy oktatási vezetője.

A hallgatók a végzettséget nem adó gyorsképzés után is több százezres bérre számíthatnak. Egy néhány éves munkatapasztalattal rendelkező informatikus pedig egymillió forintot is kereshet. Szeptember elején 22 ezer betöltetlen informatikus állás volt Magyarországon.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!