2021. február 26.,
péntek, Edina napja

Több mint bruttó 500 ezret fizetnek az átláthatósági biztosnak

2020. július 11., szombat 13:41

Több mint bruttó 500 ezret fizetnek az átláthatósági biztosnak Felére csökkentette Újbuda önkormányzata az átláthatósági biztos bruttó egymilliót meghaladó fizetését, miután kiszivárogtak a titkosított szerződés részletei - ez derül ki a László Imre által vezetett önkormányzat honlapján közzétett szerződésekből. Az adatok azután váltak nyilvánossá, hogy a kerület Mi Hazánkos képviselője a hét elején bejelentette, hogy közérdekű adatigényléssel fordul az önkormányzathoz.

A hét elején még csak találgatta a Mi Hazánk Mozgalom újbudai képviselője, hogy mekkora összegű megbízást kapott az önkormányzattól a Soros Györgyhöz köthető Transparency International Magyarország kuratóriumi elnöke.

Nagy Zoltánt június 3-án nevezte ki hivatalosan a kerület átláthatósági biztosának László Imre DK-s polgármester. Amint az Újbuda holnapján látható, február 10-én hétfőn késő délután írták ki a pozícióra a pályázatot és mindössze 5 nap volt a jelentkezési határidő.

Novák Előd július hatodikán arról beszélt, hogy titkosították az átláthatósági megbízott díjazásáról szóló adatokat. A politikus arról is beszámolt, hogy László Imre még a képviselői betekintési jogát sem biztosítja a közmegbízatási szerződésekbe, ezért közérdekű adatigényléssel fordul az önkormányzathoz.

Azonban több mint egy hónappal a szerződés megkötése után július 9-én Újbuda honlapjára váratlanul felkerültek a szerződés részletei. Ebből az derül ki, hogy eredetileg valóban bruttó egymillió Ft-ot meghaladó bérezésben állapodtak meg a felek, viszont most az is kiderült, hogy később a felére csökkentette Újbuda önkormányzata az átláthatósági biztos fizetését. Azt követően, hogy kiszivárogtak az eredetileg titkosított szerződés részletei. A kerület Mi Hazánkos képviselője szerint nem átláthatósági biztosra, hanem az átláthatóság biztosítására lenne szükség.

Az újbudai Fidesz korábban úgy reagált az ügyre, hogy szerintük azért kellett átláthatósági biztost kinevezni, mert egymásban sem bíznak a balliberális koalíciós partnerek.