2024. 05. 27. Hétfő Hella napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Komment 06:00

Belföld

Több, mint 76 ezren érettségiztek ma történelemből + videó

Holnap a választott tantárgyakkal és az idegennyelv írásbelivel folytatódnak a vizsgák.

  • Több, mint 76 ezren érettségiztek ma történelemből + videó

A kereszténység elterjedése, a barokk stílus, az ipari forradalom és az Erdélyi Fejedelemség - többek között ezekben a témákban kellett jeleskedniük a történelem érettségin a fiataloknak. Ma több, mint 76 ezer diák tett vizsgát közép- és emelt szinten, országszerte.

Egymás után érkeztek a fiatalok reggel a fonyódi Mátyás Király Gimnáziumba. A terembeosztások átnézése után a legtöbben még lapozgatták a Történelem Atlaszt, pontosítottak 1-1 évszámot, de voltak olyanok is, akik inkább beszélgetéssel töltötték az érettségiig hátralevő időt.

Voltak azonban olyanok is, akik kevésbé tartottak a történelem érettségitől. A riportban szereplő intézményben nagy izgalommal teltek az elmúlt hetek az érettségi miatt. Több, mint 120 fiatal tesz írásbeli vizsgát a héten.

Szilasi Gábor, igazgató, Mátyás Király Gimnázium, Fonyód: "Ez talán az életük első megmérettetése, úgyhogy mindenki nagy izgalommal készült erre a napra, pedagógusok és a diákok is. Úgy gondolom, hogy az általános légkör az az, hogy a gyerekek is megtették a magukét és a kollégáim is, úgyhogy a természetes izgalom mellett azt gondolom, hogy egy bizakodó hangulat van az iskolában."

Középszinten 180, emelt szinten 240 perc állt a fiatalok rendelkezésére. Idén az angol alkotmányos monarchia és a második világháború kirobbanása volt a rövid esszé két témája, amíg a hosszú esszében az Erdélyi Fejedelemségről, vagy a gazdasági rendszerváltoztatásról kellett írniuk az érettségizőknek.

A Krúdy Gyula Technikumban Siófokon sokan a rendelkezésre álló idő előtt adták be a feladatlapot. Janka szerint nem ment túl jól a történelem írásbelije, de próbálta a legmegfelelőbb esszét kiválasztani.

Holnap a választott tantárgyakkal és az idegennyelv írásbelivel folytatódnak a vizsgák.

 

 

Történelem tanárukkal beszélik meg a tételeket az érettségiző diákok a Soproni Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium folyosóján. A hétfőre kiírt magyar nyelv és irodalom, majd a kedden megírt matematika után itt a harmadik nagy, kötelező tárgy az idei érettségi sorozatban, szerdán történelemtudásukról adtak számot a végzős középiskolások.

Kis Gergely Máté, történelem munkaközösség vezetője, Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium: „Az idei történelem érettségi volt az első olyan alkalom, amikor a vizsgázók a 2020-as nemzetközi alaptanterv követelményei alapján kellett vizsgázzanak. Most ahogy a diákokkal itt beszélgettem , azt kell mondjam, hogy valószínűleg egy barátságos, vizsgázóbarát feladatsorral szembesültethettek, bár egy két meglepetés természetesen volt.”

Május 8-án középszinten 68 802, emelt szinten 7679 diák vizsgázik írásban az Oktatási Hivatal regisztere szerint. Sopronban a Szent Orsolya Római Katolikus Gimnáziumban idén mintegy 120 tanuló érettségizik, és 62 érettségiző adott ma számot történelem tudásáról.

Kovács András igazgató, Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium: „A történelem érettségi az 180-an perces, általában az írásbelik is 180-an percesek. Egy egybefüggő feladatlapot kellett ma kitölteni a tanulóknak, 9-kor kezdték és 12-kor fejezhették be.”

Az érettségiző diákok többsége megkönnyebbülve lépett ki az osztályterem ajtaján.

A következő napokban az idegen nyelvi vizsgák következnek: május 9-én, csütörtökön angol nyelvből, pénteken német nyelvből érettségiznek a végzős diákok. A többi tárgyból május 27-ig tartanak az írásbeli vizsgák. A szóbeli vizsgákat középszinten június 17. és július 3. között tartják, emelt szinten június 5–12. között. Az írásbeli érettségik hivatalos megoldásait mindig másnap teszik közzé az Oktatási Hivatal honlapján. A 2024-es vizsgaidőszakban összesen több mint 49 000 végzős középiskolás érettségizik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Orbán Viktor: Hajrá, Alexandra! + videó

Orbán Viktor: Hajrá, Alexandra! + videó

A mostani főpolgármester úrnak a tudása az leértékelődött az elmúlt időszakban. Ő egy dolgot tud, azt jól tudja, kötözködni a kormánnyal – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!