2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Több mint 4600 rendőri intézkedés volt a kijárási korlátozások megszegése miatt a hétvégén

Több mint 4600 rendőri intézkedés volt a kijárási korlátozások megszegése miatt a húsvéti hétvégén - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a keddi online sajtótájékoztatón.

  • Több mint 4600 rendőri intézkedés volt a kijárási korlátozások megszegése miatt a hétvégén

  Lakatos Tibor elmondta: a hosszú hétvégén 4692 esetben intézkedtek a rendőrök, és továbbra is a figyelmeztetések voltak többségben. A hétvégére a polgármesterek külön szabályokat állapíthattak meg a kijárási korlátozással kapcsolatban, ezek betartását a rendőrség, a polgárőrség, az önkormányzati rendészeti szervek és más, rendészeti feladatot ellátó szervezetek ellenőrizték - tette hozzá.

Ezeket a korlátozásokat az emberek többsége nem szegte meg, néhány helyen azonban semmibe vették őket - mondta -, például a Balaton déli partján, ahol több tíz emberből álló csoportok alakultak ki, amelyek a figyelmeztetések után egyik településről a másikra utaztak. A rendőrség 69 embert jelentett fel emiatt Somogy megyében. Azt is tapasztalták, hogy nagyobb bevásárlóközpontok parkolóiban 5-10 tagú csoportokban beszélgettek azok, akik 65 évesnél idősebb hozzátartozójukat vitték el a 9 és 12 óra közötti idősávban bevásárolni.

Lakatos Tibor közölte azt is, a kijárási korlátozások bevezetése óta 10 061 figyelmeztetést alkalmaztak a szabályszegőkkel szemben.

Arra a kérdésre, hogy Magyarországon fordult-e elő, hogy - mint Svédországban - szándékosan leköhögték a rendőröket, Lakatos Tibor azt felelte, ilyen nem történt. Egyébként sem jellemző ez a fajta agresszivitás a rendőrökkel szemben - tette hozzá -, a járvány alatt, néhány esetet leszámítva, kifejezetten együttműködők az állampolgárok.

Az ezredes a kirívó szabályszegések között említette két budapesti, belvárosi szórakozóhely esetét. Az egyikben rendezvényt tartottak, ott a rendőrök a vendégeket és az üzemeltetőket is feljelentették. A másik szórakozóhelyen az üzlet előtt tojást, sonkát és sört árultak pult alól; ott is intézkedtek.

Lakatos Tibor közölte: eddig 14 355 hatósági házi karantént rendeltek el, 197 681 esetben ellenőrizték ezeket, és 993 esetben tapasztaltak szabálytalanságot. Emiatt figyelmeztetéssel éltek, helyszíni bírságot szabtak ki vagy szabálysértési feljelentést tettek. Az ezredes szerint egyre gyakrabban találkoznak a hatósági házi karantén szabályainak megsértésével, így várhatóan szigorítaniuk kell és a figyelmeztetés helyett például helyszíni bírságot kell kiszabniuk a szabályokat többször megszegőkkel szemben.

Kérdésre válaszolva elmondta: a húsvéti hétvégén nem jeleztek hiányos készleteket sem a kórházak főigazgatói, sem a kórházparancsnokok. Hozzátette: az országba érkező védőeszközöket elsősorban az egészségügyi ellátórendszerben osztják szét, a háziorvosi, a sürgősségi fogorvosi rendelőkben, valamint a rendvédelmi dolgozók és az egyéb, védekezésbe bevontak kapnak belőle.

Azzal kapcsolatban, hogy több európai államban felmerült a korlátozások enyhítése, Lakatos Tibor jelezte: nehéz összehasonlítani a járvány különböző stádiumában lévő országokat. Ezért született az a döntés, hogy az operatív törzs jelentése alapján a kormány hetente értélkeli a korlátozó intézkedések hatásait, és szükség esetén dönt szigorításokról vagy enyhítésekről - tette hozzá.

 

A Pesti úti idősek otthonában 204 igazolt fertőzöttet tartanak számon, tíz ember elhunyt 

A fővárosi Pesti úti idősek otthonában 204 igazolt fertőzöttet tartanak számon, közülük tízen korábban, illetve az elmúlt napokban elhunytak - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Minden olyan gyógyszer, amelyet a világban a koronavírusos megbetegedések kezelésére használnak, Magyarországon is rendelkezésre áll - mondta Müller Cecília.

A kezelés fontosságáról szólva elmondta, hogy már 122-en meggyógyultak a betegségből, és nagyon jó hírnek nevezte, hogy kilenc beteg lekerülhetett a lélegeztetőgépről és az intenzív osztályt is elhagyhatta. "Ez egy nagyon nagy teljesítmény" - fogalmazott az országos tisztifőorvos, egyben köszönetet mondva az egészségügyi dolgozóknak.

Müller Cecília felhívta a figyelmet arra, hogy minden korcsoportban előfordul fertőződés, a gyermekkortól a legidősebbekig egyaránt.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Csalók miatt adott ki figyelmeztetést a Telekom

Csalók miatt adott ki figyelmeztetést a Telekom

A napokban ismét kaphattak a magyar ügyfelek gyanús, látszólag a Telekom nevében írt e-mailt, amiben fiókjuk frissítésére kérik a felhasználókat. A szolgáltató szerint ezeknek a leveleknek semmiképpen sem szabad bedőlni.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Már a hajós forgalmat is ritkítaná a főpolgármester + videó

Már a hajós forgalmat is ritkítaná a főpolgármester + videó

Tízezer hajós és még ennél is több turizmusban dolgozó megélhetése kerülne veszélybe, ha Karácsony Gergely kitiltja a hajók nagy részét a Dunáról. A Duna-parti Építési Szabályzat tervezett módosítása szerint a jövő évtől tiltanák ki a hajókat a legtöbb kikötőből. A 24 kikötő több mint felét pedig megszüntetnék.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!