2019. május 20.,
hétfő, Bernát, Felícia napja

Több mint 400 kiállító mutatja be termékeit a XXV. gazdanapokon

Hír TV

2018. augusztus 10., péntek 16:58, frissítve: péntek 18:01

A hétvégén rendezik a XXV. Szentlőrinci Gazdanapokat, az ország legnagyobb vidéki mezőgazdasági szakkiállítását. Több mint 400 kiállító mutatja be termékeit – a díszvendég idén Horvátország.

A gazdanapok a negyedszázad alatt az ország legnagyobb mezőgazdasági szakkiállítása lett. Idén több mint 400 kiállító viszi el termékeit. Ebben az évtizedben Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő ágazata lett a mezőgazdaság – mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a megnyitón.

„2010 óta mintegy másfélszeresére nőtt az agrárium kibocsátása és ebben az időszakban nem volt olyan év, hogy a három legdinamikusabban fejlődő agrárgazdaságok egyike ne a magyar lett volna, minden évben az első három leggyorsabban fejlődő agrárgazdaság egyike volt az Európai Unión belül. Ami jól mutatja, hogy elmozdult valami egy jó irányba és ezt az utat végig kellene járnunk, hisz egyértelműen látszanak ennek eredményei” – nyilatkozta Győrffy Balázs.

A gazdanapok díszvendége idén Horvátország, nyolc megyéjükből 50 kiállító érkezett déli szomszédunktól. Európában Horvátország negyedik legnagyobb mezőgazdasági partnere Magyarországnak.

„Nagyon sok olyan közös pont van az Európai Unió különböző döntéshozó fórumainál, ahol bizony Magyarország és Horvátország váll vállvetve küzd egymással a horvát és a magyar gazdálkodók érdekeiért, és hát ez a küzdelem valóban nem egyszerű” – mondta Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára.

Süli János Paks II építéséért felelős tárca nélküli miniszter azt mondta, a térség gazdáitól várják, hogy az építkezés idején megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszerrel lássák el a dolgozókat.

„Mi önöknek azt az együttműködést ajánljuk, hogy amikor az erőmű épül, akkor is körülbelül tízezer embert kell majd nekünk élelmezni. Szeretnénk mi a térségből megoldani a rövid élelmiszerutak kialakításával. Ezzel az Agrárkamarával való együttműködés alapjait leraktuk, de majd folytatnunk kell, és akkor ebből lehet egy hasznos program, és azt is szeretnénk, hogy ez maradandó fejlődést okozzon a régióban” – fejtette ki.

A szakmai előadások mellett a közönség számára is vonzó programot kínál a vásár. Lesz vadpörkölt kóstoló és itt rendezik a Nemzeti Vágta megyei döntőjét is.