2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Több mint 100 milliárdot bukhat Magyarország a túlárazások miatt

Hír TV

2018. június 4., hétfő 09:58, frissítve: hétfő 14:24

Az uniós támogatások 10 százalékát visszakérhetik Magyarországtól a gyenge elosztórendszer miatt – írja a 24.hu. Az oldal brüsszeli forrásai azt mondták: fennállt a veszély, hogy teljesen leállítják a kifizetéseket a durván megdrágult beruházások miatt. Az Európai Bizottság ellenőrei még novemberben vizsgáltak meg 1200 milliárd forintnyi, 2015 és 2017 között kiírt közbeszerzést – köztük több vasút-korszerűsítést. A testület által ellenőrzött 34 projekt felénél jóval meghaladta a végösszeg az eredetileg becsült árat, végül épphogy nem minősítették működésképtelennek a rendszert, ami a 2014-2020-ig terjedő támogatások leállításával járt volna. Végül 10 százalékos átalánykorrekciót javasoltak, szakértők szerint 100-150 milliárd forintot kérhet vissza az unió.

Szűkszavúan kommentálta a Magyarországot érintő esetleges uniós visszafizetési kötelezettséget a fideszes Halász János. A képviselő szerint előbb meg kell tudni, pontosan mit is vár el az Európai Bizottság.

– Várjuk meg, hogy mit javasolnak. Várjuk meg, előre nem okoskodjunk, jó? Egyébként a magyar érdekeket, a magyar kormány meg fogja védeni minden körülmények között.
– A magyar vállalkozók érdekeit, mert itt azért vállalkozásokkal kapcsolatos...
– A Magyar kormány a magyar érdekeket.

Rendszerszintű problémák

Nem lepte meg a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselőjét az Európai Bizottság javaslata. Niedermüller Péter szerint Brüsszelből évek óta érkeznek jelzések a magyar kormánynak, hogy rossz az EU-s források elosztásának rendszere. Hozzátette: a rendszerszintű problémák a korrupcióra vezethetők vissza.

„Elképesztő túlárazások vannak, amiket a közbeszerzési rendszer nem tudott kiszűrni, vagy nem is akart kiszűrni. A lényeg, hogy az a költségvetési bizottsági delegáció is ugyanazt állapította meg, mint a jelenlegi jelentés, hogy a rendszer egésze használhatatlan, mert alkalmatlan arra, hogy a különböző szabálytalanságokat kiszűrje. Jelen esetben is arról van szó, hogy egy négyfokozatú skálán a harmadik fokozatra állították be a nehézségeket és a hibákat, ami azt jelenti, hogy nem egyedi esetekről van szó, hanem az egész jelenségről” – mondta az ellenzéki politikus.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!