2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Több jelölt lesz a választáson, mint négy éve

Hír TV

2018. március 5., hétfő 17:11, frissítve: hétfő 22:33

Lezárult a jelöltállítás az áprilisi választásra – azok az egyéni jelöltek, akik nem adtak le 500 érvényes aláírást, nem kerülhetnek fel a szavazólapra. A Nemzeti Választási Iroda vezetője a Hír Televíziónak azt mondta: többen indulnak az idén az országgyűlési választáson, mint 2014-ben. A kifogásokról és a visszaélésekről a választási bizottságok fognak dönteni 72 órán belül.

Azonos nevek azonos sorrendben, de más aláírásokkal szerepelnek több eddig ismeretlen párt ajánlóívén. A választási bizottság nem emelt kifogást, a helyi Jobbik azonban fellebbez, és rendőrségi feljelentést tesz az ügyben.

„Eltérő pártoknál ugyanazon nevek azonos sorrendben szerepelnek, és egy alaposabb vizsgálat megállapította, hogy hiába egyeznek a nevek és az adatok, az aláírások jelentős mértékben eltérnek egymástól” – mondta Szabó Ervin, a párt országgyűlési képviselőjelöltje.

Békés megye 4-es választókerületében, ahol a kormánypártok Simonka Györgyöt indítják, 49-en indulhatnak az országgyűlési képviselőjelölti mandátumért, köztük olyan szervezetek jelöltjei, mint a Családok Pártja, a Szegényekért Párt vagy a Magyarországon Élő, Dolgozó és Tanulni Akaró Emberek Pártja.

„Újabb és újabb kamupártok próbálják megnehezíteni a választók dolgát” – mondta Molnár Gyula, az MSZP elnöke.

A Jobbik mellett az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje is attól tart, hogy a Fidesz támogatásával jönnek létre ellenzéki pártokéhoz hasonló elnevezéssel az új formációk.

„Világosan látszik, hogy a Fidesz szervezett módon indít kamupártokat a 2018-as választásokon. Szerencsére a választók igaziak, és igazi kormányt szeretnének maguknak, ezért szeretném megüzenni minden választópolgárnak, hogy nagyon tudatosan nézzék meg a szavazólapot. Hódmezővásárhely óta tudjuk, hogy van remény, az a forgatókönyv, hogy a Fidesz meg fog bukni. Ehhez az kell, hogy ne dőljenek be annak, hogy a Fidesz minden eszközzel megpróbálja elvenni a választók kedvét a részvételtől” – fogalmazott Karácsony Gergely.

A DK információs kampányt indít. „Sorban jönnek elő sosem látott pártok és múlt nélküli jelöltek. Vannak olyan körzetek, ahol már 15, van, ahol már 30 ellenzéki jelölt jelentkezett, zömmel olyanok, akiket nem nagyon látott senki. A DK szerint a jelölteknek egy jó része csak azért indul a választáson, hogy megossza az ellenzékre leadott szavazatokat, és ilyen módon akadályozza az esélyes ellenzéki jelöltnek a győzelmét” – mondta Arató Gergely, a párt országgyűlési képviselőjelöltje.

A jelölteknek két hetük volt arra, hogy összegyűjtsék az induláshoz szükséges 500 támogató aláírást. Az már a határidő lejártakor látszott, hogy 2018-ban nemcsak a pártlistákból, hanem a képviselőjelöltekből is jóval több lesz, mint négy évvel korábban. 2014-ben az 1531 képviselőjelölt mellett 18 pártlistára voksolhattak a választók.

„Jelenleg 2497 jelöltről tudunk, akit már bejelentettek, és több mint 4600 jelölt iratkozott be – ezután kezdik a feldolgozást. 12 küszöb feletti lista van, amelyik elérte a 27 egyéni választókerületben a szükséges egyéni jelölteket, de a statisztika alapján már 20 felettit látunk. Úgy tűnik, hogy elég sok lista lesz” – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

Van olyan választókörzet is, ahol több mint 50 képviselőjelölt méretné meg magát április 8-án.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!