2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Több figyelmet a néma gyilkosnak!

2017. október 2., hétfő 22:16, frissítve: kedd 13:35

Évente több száz olyan baleset történik a téli hónapokban, amely a fűtőberendezések nem megfelelő karbantartása miatt akár halálos kimenetelű is lehet. A Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke szerint ha a kormány bevezeti tervezett intézkedését, amely szerint nem vizsgálnák kötelezően a kéményseprők a családi házak kéményeit, a balesetek száma évről évre emelkedni fog.

A hivatalos fűtési szezon október 15-én indul. A szokatlanul hűvös szeptember miatt azonban sokan már bekapcsolták a konvektorokat. A szakemberek a fűtőberendezések veszélyeire figyelmeztetnek.

„Néma gyilkosnak vagy alattomos gyilkosnak hívják a szén-monoxidot mai körökben, mivel érzékszerveinkkel nem tudjuk a jelenlétét érzékelni” – 2015 decemberében harminc szén-monoxid-mérgezéses esetet regisztráltak. A téli hónapokban több száz ilyen mérgezés történik, amelyből 20-30 végződik halállal.

„Ha például egy helyiségben egyszerre több ember szenved el mérgezést azonos, hasonló panaszokkal, s a helyiségben kémény, illetve fűtőberendezés üzemel, nem vagy nagyon régen volt a berendezés ellenőrizve, karbantartva. A következő tünetek jelentkeznek: fejfájás, amely az idő előrehaladtával egyre fokozódó, szédülés, hányinger, fáradtság, bágyadtság, gyengeség, kábultság, tudatzavar, majd a légzés és a keringés leállása” – mondta el Illés István, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének alelnöke.

A második leggyakoribb veszélyt a tüzelőberendezések nem megfelelő használata jelenti.

„Főleg vidéken elterjedt az, hogy minden olyan hulladékot elégetnek a kályhában, amit előző időszakokban nem nagyon kellett volna, ez valóban a kéményben egy olyan kátránylerakódást okoz, ami a későbbiekben beizzhat, begyulladhat, és egy megfelelő szél vagy egy megfelelő huzat esetébe kigyulladhat, sőt még be is robbanhat ez a kémény” – mondta a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke, Salamon Lajos.

A fűtésszezon veszélyei ellenére a kormány nem tett le a kötelező kéményvizsgálat eltörléséről. A kéményseprők szerint azonban nem lehet a lakosokra bízni, hogy ők ítéljék meg, mikor van szükség az ellenőrzésre.

„Mi mindent megteszünk azért a szakma képviselőivel, hogy ez a módosítás ne kapjon engedélyt a magyar Országgyűlésben. Hisz valójában ez azt jelentené, hogy a kötelező kéményellenőrzés az megszűnne a családi házak vonatkozásában, ami azt jelenti, hogy nem fog hozzájuk menni a kéményseprő, nem fogja felajánlani a szolgáltatását, hanem innentől kezdve egy családi ház esetében a tulajdonos lehetősége lesz megrendelni a szolgáltatást” – nyilatkozta Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke.

A legtöbb fűtőberendezés okozta haláleset a statisztikák szerint a kémények elhanyagoltságából adódik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!