2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Belföld

Több ezer ember életét mentheti meg

Egy mobiltelefon nagyságú eszközzel csökkentené a halálos közúti balesetek számát az Európai Unió. 2015 októberétől a tagállamokban gyártott gépkocsikba kötelező lesz automatikus közúti segélyhívó rendszert építeni. A tenyérnyi nagyságú műszer egy telefonhálózat segítségével küld riasztást a 112-es segélyhívó központjába, amint baleset éri a kocsit. Az eszköz elküldi a GPS-koordinátát, és az autó legfontosabb paramétereit is. Az operátor pedig akár 30 másodperc alatt riasztja a legközelebb állomásozó mentő-, rendőr- vagy tűzoltóegységet.

A balesetek csaknem kétharmadában öt percen túl, olykor pedig órák elteltével jut el a segélykérés az illetékes szervhez. 2015 októberétől az Európai Unióban gyártott kocsikba automatikus közúti segélyhívót kell szerelni. Balesetnél a mobiltelefon nagyságú eszköz azonnal riasztja az unió segélyhívó rendszerét, a 112-t. A szerkezet akkor lép működésbe, ha a légzsákok kinyíltak.

A diszpécser fél perc alatt riaszthatja a mentőket, rendőröket, tűzoltókat, akiket akkor is el tud irányítani a helyszínre, ha az autóban ülők elveszítették eszméletüket. Az eszköz a GPS-koordináták mellett tájékoztatást ad a jármű rendszámáról, típusáról, színéről, de még arról is, hogy milyen üzemanyaggal működik.


A segélyhívóval felszerelt új autók néhány tízezer forinttal lesznek drágábbak a mostaniaknál. Használt autók esetében viszont problémásabb a helyzet, mert a garanciát elveszti az a légzsák egység, amihez hozzányúlnak.

A szakemberek úgy számolnak, hogy a rendszer 2020–21-re terjedhet el. „A külföldi és hazai számítások alapján egy olyan 2,5-3 százalékos halálosáldozat-csökkenéssel számolunk” – mondta el Mocsári Tibor a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ osztályvezetője.

Magyarországon évente hatszázan halnak meg autóbalesetben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!