2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Tízezrek életét fenyegeti még az azbeszt

2015. május 13., szerda 07:37, frissítve: szerda 07:52

Újabb megbetegedésekre számít a lőrinci azbesztgyár két évvel ezelőtti szabálytalan bontása miatt a Magyar Azbesztmentesítők Szövetsége.

A szervezet elnöke Magyarország élőben című műsorunkban azt mondta: a környéken élők a munkálatok idején lélegezhették be a mérgező anyagot. Ráadásul házaikba sokan építettek be azbeszttartalmú szigetelőanyagot is, vagy a tetőre azbesztpalát. Mivel a mentesítés drága, Borsody Gábor szerint állami támogatásra lenne szükség ahhoz, hogy el tudják végezni. „A környező mintegy 2000 házban, úgy becsüljük, a padlásterekben ott vannak a maradékok, és a házakat ezzel hőszigetelték annak idején. Akik ott élnek, ezekben a házakban, nem tudják eladni a házukat, értéküket vesztette, elköltözni nem tudnak, következésképpen én azt javasolnám mindenképpen, hogy ebben a kérdésben is valamiféle segítséget kellene nyújtani nekik, mert enélkül nem fog megoldódni a probléma, és a megbetegedések száma sem fog csökkenni” – mondta a Magyar Azbesztmentesítők Szövetségének elnöke.

Kártalanítási alapot hozna létre

Kártalanítási alapot hozna létre a lőrinci, illetve nyergesújfalui azbesztgyárak működése miatt megbetegedett emberek számára az őket képviselő ügyvéd. Igyártó Gyöngyi Magyarország élőben című műsorunkban azt mondta: azok, akik korábban az üzemekben dolgoztak, egyáltalán nem kapnak kártérítést. Mostanra a keresettől is elálltak, hiszen az üzemeltető céget már felszámolták, ráadásul az ő esetük jogilag üzemi balesetnek minősül. Az ügyvéd szerint a jogszabályok sem egyértelműek. „Szigorúbban kellene szabályozni ilyen esetekben, amikor megszűnik egy gyár, tehát jogutód nélkül megszűnik, és nincsen senki, aki a felelősséget vállalná, valamilyen kártalanítási alapot kellene szerintem létrehozni” – fogalmazott Igyártó Gyöngyi.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!