2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Tízezer ápoló hiányzik a rendszerből

2016. február 22., hétfő 17:00, frissítve: hétfő 23:40

Tízezer ápolóval kellene több a biztonságos betegellátáshoz – erről az ápolók napján tartott ünnepségen beszélt az egyik szakmai szervezet elnöke Budapesten. Az elmúlt években 2600 ápoló ment külföldre dolgozni az alacsony bérek miatt. Többségük bruttó 140 ezer forintot keres húszéves munkaviszonnyal. A magyar ápolók napja alkalmából tartott ünnepségre az egészségügyi államtitkárt is meghívták, Ónodi-Szűcs Zoltán nem hozta szóba az életpályamodellt.

Az ápolók napját ünnepelték az egyik belvárosi rendezvényközpontban. Az eseményen a Magyar Ápolási Egyesület elnöke arról beszélt: tízezer ápoló hiányzik jelenleg a biztonságos betegellátáshoz, ami egyre nagyobb leterheltséget okoz az ágazatban. „A világon szinte mindenhol gondot jelent az ápolói létszám biztosítása, a nálunk gazdagabb országok felismerték, hogy ez csak akkor orvosolható, ha megfelelő alternatívát, kiszámítható életpályát, szakmai fejlődést és előmeneteli rendszert kínálnak e hivatás gyakorlóinak” – hangsúlyozta Bugarszki Miklós, a Magyar Ápolási Egyesület elnöke.

Az elmúlt öt évben 2600 ápoló ment el külföldre dolgozni, orvos még ennél is több. Csak 2014-ben majdnem 500 ápoló és 950 orvos kért külföldi munkavállaláshoz hatósági bizonyítványt. „A jövőben kormányzati ciklusokon átívelő, következetes ápolásfejlesztési stratégiára van szükség az ápolói pálya presztízsének érdekében” – mondta Vártokné Fehér Rózsa, a Magyar Ápolási Egyesület alelnöke.

A legtöbben az alacsony bérek miatt mennek külföldre. Középiskolai végzettséggel, szakképesítéssel vagy felsőfokú szakképzettséggel, húsz év munkaviszony után bruttó 130-140 ezer forintot kapnak az ápolók. ugyanez a munka diplomával csupán 50 ezer forinttal ér többet.

Az egészségügyért felelős államtitkár nem hozta szóba az életpályamodellt. Ónodi-Szűcs Zoltán mindössze annyit mondott: arra készülnek, hogy a szociális ellátó rendszerhez kerülnek azok a kapacitások, amelyek sokkal inkább kötődnek ahhoz, mint az egészségügyihez. „Én dolgoztam olyan városban, ahol több intézmény dolgozott egymás mellett. A betegek átadása-átvétele gyakran okozott gondot. Szeretnénk jogszabályokkal rögzíteni, hogy minél kevesebb vitát és feszültséget okozzunk” – mondta az államtitkár.

Bár Ónodi-Szűcs Zoltán felajánlotta, hogy az ünnepség után válaszol az ápolók kérdéseire, végül még a rendezvény vége előtt távozott az épületből.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!