2019. augusztus 21.,
szerda, Sámuel, Hajna napja

Tízből csupán négy uniós állampolgár tudja

Hír TV

2018. december 6., csütörtök 06:59

Kampányt indított az Európai Unió kommunikációs főigazgatósága, hogy jövőre minél többen menjenek el szavazni az EP-választáson. Egy felmérés szerint ugyanis még mindig kevesen tudják, hogy mikor lesz a voksolás.

A kampányt az unió kommunikációs főosztálya indította, amelyhez Magyarország is csatlakozott.

„A legnagyobb üzenet, hogy mindenki menjen el szavazni.”

– Hűvös Anka húszéves egyetemista, önkéntes. Arra buzdítja kortársait, hogy menjenek el szavazni. „Ez egy hatalmas lehetőség. Úgy érzem, hogy mi is formálhatjuk a saját jövőnket, és ez nagyon-nagyon fontos számomra. Hogy, főleg az Európai Unióban, milyen lesz a jövőm, nemcsak Magyarországon, de a szomszédos országokban is, hogy ki fogja alakítani a jövőmet. Ez nekem fontos” – húzta alá az önkéntes.

Önkéntesen bárki csatlakozhat a kampányhoz egy weboldalon keresztül, amely magyarul a szavaznifogok.eu címen érhető el.

„Ez egy egyedülálló részvételi lehetőség gyakorlatilag egy olyan páneurópai tájékoztató kommunikációs kampányban, amire eddig még nem volt példa. Továbbá, fejleszthetik az önkéntesek a képességeiket egy európai közösség részeként, kapnak egy olyan kampányfelületet, ahol az egyedi linken keresztül megoszthatják ezt az információt másokkal, ez egy teljesen könnyen kezelhető, egyszerű felület. Részvételi lehetőség különböző rendezvényeinken, workshopjainkon, tréningjeinken, akár Budapesten, akár Brüsszelben” – ismertette Kotlár Eszter, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának PR-attaséja.

A kampányt azért indították, mert alacsony az érdeklődés az EP-választással kapcsolatban. Az Eurobarométer felmérése szerint csak tízből négy uniós állampolgár tudja, hogy mikor lesz a referendum.

„A 2014-es EP-választás óta csúcsjelölteket választanak az európai pártcsaládok. És az európai választás eredményét tükrözve kell az Európai Bizottság elnökét megválasztani a csúcsjelöltek közül. Ennek a csúcsjelölti funkciónak a célja pedig a demokrácia, az átláthatóság és a legitimitás növelése. Az európai választópolgárok sokkal inkább érezhetik így azt, hogy közvetlenül befolyásolják szavazatukkal, hogy az Európai Bizottságot ki vezesse majd” – hívta fel a figyelmet Lővei Andrea, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája irodavezetője.

Az unió 27 tagállamában 2019. május 23-26. között rendezik a voksolást, Magyarországon a köztársasági elnök tűzi majd ki az időpontot. Összesen 450 millió állampolgár jogosult szavazni.