2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Belföld

Kövér: A fiatal nemzedéknek át kell vennie a nemzetépítő politika stafétabotját - hangzott el a Fidelitas tisztújító kongresszusán

A fiatal nemzedéknek a következő időszakban nemcsak a magyar nemzetépítő politika stafétabotját kell majd átvennie, hanem szembesülnie kell a nemzettagadás egyre erőszakosabb politikai és szellemi képviselőivel is - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke szombaton a Fidelitas 16. tisztújító kongresszusán, Budapesten.

  • Kövér: A fiatal nemzedéknek át kell vennie a nemzetépítő politika stafétabotját - hangzott el a Fidelitas tisztújító kongresszusán

Kövér László - aki a Fidesz választmányának elnöke - hangsúlyozta: a nemzettagadás képviselői a politikájukat az egyénre és a tömegre építik, a baloldaliak mindig tömegeket gyártanak, a liberálisok pedig a tömegből való egyéni kiemelkedés illúziójával kufárkodnak.

Úgy vélte: ez a "politikai tandem" sokszor bizonyult hatékonynak a hatalom megszerzésében és megtartásában, módszerük az alávetettség, a politikai uralhatóság állapotát sokszor volt képes tartóssá tenni. Hozzátette: mivel a hatalommal szemben az alávetettség megszüntetésére soha nem az arctalan tömeg vagy az egyén, hanem mindig csak az öntudatos közösség képes, a nemzettagadók számára ezért fontos a nemzet közösségének tagadása, ezért tekintenek politikai veszélyforrásként minden egyéb természetes közösségre, mint amilyenek a család vagy az egyházak.

"A XXI. század előttünk álló évtizedeiben nektek, és a többi európai országban szárnyaikat bontogató nemzetépítő kortársaitoknak a politika és a szellem porondján ezekkel az erőkkel kell felvennetek a versenyt, ezekkel az erőkkel kell megküzdenetek - politikai és intellektuális értelemben egyaránt -, és ezen erőkkel szemben kell győznötök" - üzente a kongresszus résztvevőinek.

Hozzátette: akkor lesznek képesek megnyerni ezt a küzdelmet, ha hisznek az egyéni élet felett álló teremtő erőben, ha bíznak önmagukban, a családi, a hitbéli közösségekben és a nemzettársakban, ha felelősséget tudnak vállalni értük és tudják mozgósítani, összpontosítani az erejüket, és ha a virtuális világ minden kihívása dacára, nem adják fel a józan valóságérzékelést.

Kövér László a kongresszus résztvevőinek végül azt a tanácsot adta: vállalják a gyermekáldást, neveljenek "sok jó magyar embert" a jövőnek és - mint hozzátette - "magatoknak, öregségetekre". Azt is tanácsolta, hogy a képernyő előtt töltött idő felét fordítsák arra, hogy bejárják Magyarországot és a Kárpát-medencét és közben olvassanak sokat.

Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke megköszönte a Fidelitasnak, hogy "jól harcolt" az önkormányzati választáson, megjegyezve, hogy az "nem sikerült úgy, mert nem 6-0-ra csak 2-1-re győztek".

Arról beszélt: jelentős átalakulás történt a választáson, úgy változott meg a politikai erőtér, hogy "egy az egyben" indult el az ellenzék a kormánypártok ellen.

Úgy fogalmazott: lehet azon "meditálni (...) hogy érhettük meg azt, hogy a nyilasok a neoliberálisokra szavaztak, vagy az antikommunisták összeálltak a globalistákkal, vagy a nemzeti radikálisok átszavaztak arra a balliberális oldalra, ami eddig mindig rárontott a magyar nemzetre, az antifasiszták összeálltak az újnyilasokkal, a zsidók kénytelenek voltak - vagy lehet, hogy jól is esett nekik - a nyilas vitézt megszavazni a Hajdú-Bihar megyei közgyűlésbe, Kulcsár Gergelyt, aki beleköpött a Duna-parti cipőkbe".

Szerinte lehet azon lamentálni, milyen morális, indulati elemek vezettek az ellenzéki összefogáshoz, de nem érdemes, mert arra kell készülni, hogy 2022-ben akkor is győzni kell, ha mindenhol egy az egyben áll egymással szemben egy fideszes és egy ellenzéki jelölt.

Úgy vélte: ekkor is kényelmesen, de sokkal nagyobb erőfeszítéssel lehet nyerni.

"Nekem már mindegy, nekem már a B-oldal forog", de nektek nem - fordult a kongresszus résztvevőihez, hozzátéve: "ha ezt elrontjuk 30 évig nézhetitek Tordai Bencét, mint ifjúsági minisztert, Karácsony Gergelyt, mint főpolgármestert és Cseh Katinkát, mint egészségügyi minisztert".

Kósa Lajos 2022-re "jó harcos kampányt" jósolt, és azt üzente a Fidelitas tagjainak: "nem kell betojni, jobbak vagyunk, erősebbek vagyunk, csak harcolni kell".

Novák Katalin, a Fidesz alelnöke, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár egy verset olvasott fel a fiatalok gyerekvállalással és családalapítással kapcsolatos kétségeiről, azzal zárva beszédét: az állam segítséget ad azoknak, akik "bele mernek vágni", hiszen a magyarok megmaradása a fiatalokon múlik. "Boldog szülinapot, kezdődik egy új kör, tán ti nem mondjátok majd, hogy OK boomer" - köszöntötte a 23. éves Fidelitast.

Böröcz László, a Fidelitas leköszönő elnöke arról beszélt: a jobboldalnak is válaszokat kell adnia a környezeti önpusztításra, klímaváltozásra. Ezért azt javasolta, hogy radikálisan emeljék Magyarországon az egyszer használatos csomagolóanyagok és áruk termékdíját, és a visszaváltható csomagolást helyezzék előtérbe, a Kárpát-medencében lépjenek fel keményebben a szomszédos országokból érkező szemétáradattal szemben, uniós szinten pedig az áruszállítás és a közlekedési ágazatok szennyezés arányos adóterheléséért tegyenek lépéseket.

Böröcz László - akit a kongresszus délutáni, zárt részében lezajló tisztújítást követően, várhatóan Illés Boglárka vált az elnöki poszton - köszöntette mondott fidelitasos munkatársainak, megköszönte a Fidesz bizalmát is, és az utánpótlásképzés fontosságára hívta fel a figyelmet.

"Ha eltűröd azt, hogy Gyurcsány Ferenc ossza az észt ma Magyarországon, akkor megint jöttek beljebb egy lépést. Hogy ő mondjon értékítéletet a magyar gazdaságpolitikáról, akkor megint jöttek beljebb egy lépést. Ha bedőlsz annak a bullshitnek és nem emeled fel a hangod ellene, hogy Magyarországon médiaterror van, és hogy jobboldali médiatúlsúly van, hogy egyébként a legolvasottabb napilap az baloldali, hogy a top 10 hírportálból hét az övék, hogy a hetilappiacon szerintem, mondjuk ha értékrendet nézünk, akkor 5:3-ra vernek minket, akkor megint, aznap is jöttek beljebb egy lépést."

- mondta Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója.

Beszédet mondott továbbá Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás: Ahhoz, hogy a polgári kormányzásnak legyen jövője, szükség van a Fidelitasra

Ahhoz, hogy a polgári kormányzásnak valóban legyen jövője Magyarországon, a Fidelitas segítségére is szükség van - erről Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt az ifjúsági szervezet XVI. tisztújító kongresszusán, szombaton Budapesten. Hangsúlyozta: Nyugat-Európában olyan társadalmi jelenségek ütötték fel fejüket, hogy ma konzervatívnak, kereszténynek maradni, annyit jelent, mint normálisnak lenni.

Gulyás Gergely rámutatott: sokszor beszélnek arról, hogy a fiatalok nem támogatják olyan mértékben a jelenlegi kormánypártokat, mint amilyen mértékben a társadalom más korosztályai.

A valóság az, ha megnézik a Medián kutatását, akkor abból az derül ki, hogy a 30-39 éves korosztály körében a legerősebb a Fidesz támogatottsága, mintegy 50 százalékos. Nincs még egy korosztály, ahol ilyen sokan szavaznának a Fidesz-KDNP szövetségére - értékelt a miniszter.

Kiemelte: a Fidelitas jól végzi a munkáját, és csak néhány évet kell előre hozni, hogy a 18-30 éves korosztály körében is hasonlóan sikeresek legyenek. Bár ott is vezetnek, de nem olyan arányban, mint a 30-39 évesek körében - jegyezte meg Gulyás Gergely.

Hozzátette: az önkormányzati választások után minden korábbinál egyértelműbb, hogy vagy "együtt van jövőnk, vagy együtt van múltunk". Reményének adott hangot, hogy az előbbi valósul meg, de ahhoz, hogy a polgári kormányzásnak legyen jövője Magyarországon, szükség van a Fidelitas segítségére, aktivitására.

Legyen közös jövője annak a kormányzásnak, amelyik a megítélésünk szerint a 21. századi Európában megteremti a hosszú távú, magyarként való megmaradás feltételeit és lehetőségét - mondta Gulyás Gergely.

Utalva Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentésére a diplomáciai akadémia létrehozásáról, megjegyezte: ha minden jól alakul a költségvetésben, a területi közigazgatásban is jó feltételekkel várják a fiatalokat.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője megköszönte az elmúlt másfél évben tartott három választáson a Fidelitas aktivistáinak a munkáját. Jelezte: mindig meg fogják védeni azokat, akiket személyükben támadnak. Szerinte arra is számítaniuk kell a közéleti szerepet vállaló fiataloknak, hogy sokszor nem az álláspontjukkal szállnak vitába, hanem személyesen őket, a családjaikat, a múltjukat fogják támadni. Úgy vélte, arra is fel kell készülniük, hogy a legundorítóbb és legaljasabb médiaeszközökkel fognak szembekerülni.

Amikor látjátok, hogy az értékrendetektől eltérő politikát képvisel az ellenfél, akkor egy millimétert ne engedjetek a saját, nemzeti elkötelezettségetekből. Legyen személyes ügyetek Magyarország jövője, csak együtt és egymásban bízva tudtok majd nemzetet építeni - mondta a fiataloknak.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere arról beszélt, az, hogy a magyarság a történelem viszontagságai során megmaradt, a több mint 1100 éve kialakult hagyományoknak és az identitásnak köszönhető.

A magyarság azért döntött mindig jól a sorsfordító időkben, mert az identitására támaszkodott - mutatott rá a miniszter, aki arra biztatta a fiatalokat, akik a nemzet, és a magyar nemzet révén Európa jövőjét jelentik, hogy erre támaszkodjanak.

Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója a kommunista diktatúra időszakát felidézve azt mondta: minden működő közösséget tönkretettek és a nemzeti öntudatot is. "A merjünk kicsik lenni" ebből az ötven évből ered, ami mögöttünk van - fogalmazott.

Most pedig visszajöttek, a háttérben ott vannak, ugyanazzal az értékrenddel és ugyanazzal a célokkal, csak maguk előtt tolnak egy korosztályt - tette hozzá a pártigazgató, aki arra biztatta a fiatalokat, ne hagyják mindezt szó nélkül.

Ha eltűrik, hogy Gyurcsány Ferenc ossza az észt Magyarországon, akkor megint jöttek beljebb egy lépést - fogalmazott. Ha nem elég bátrak, nem tartanak össze, akkor addig jönnek, amíg egyetlen szabad terület nem marad - tette hozzá.

Szijjártó Péter a következőket mondta a Fidelitas tisztújító kongresszusa kapcsán.

Szijjártó: Diplomáciai akadémia nyílik

Diplomáciai akadémia nyílik jövő szeptembertől, ennek elvégzése a feltétele lesz annak, hogy valaki a Külgazdasági és Külügyminisztériumban (KKM) dolgozzon - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton Budapesten.

A tárcavezető a Fidelitas 16. tisztújító kongresszusán kiemelte: a diplomáciai akadémia és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem együttműködésével versenyképes képzési rendszert hoznak létre azoknak, akik a magyar diplomáciai karban akarnak dolgozni, a magyar nemzeti és gazdasági érdekeket akarják képviselni a világban. Ez nem könnyű, de felemelő feladat - tette hozzá.

Kifejtette: az elmúlt öt évben a külügyminisztérium vezetőjeként sok fiatalra számíthatott abban a munkában, amelynek sikerét többen próbálták gátolni. A KKM-ben a Fidelitasból érkezők nagy szerepet vállaltak abban, hogy a magyar külpolitikát meg tudták újítani, túl tudtak lendülni "a merjünk kicsik lenni hozzáálláson", azon, hogy ha valami konfliktus adódott, az volt a cél, hogy "húzzuk össze magunkat kicsire" - fogalmazott.

Hangsúlyozta: ezzel szemben mára a magyar külpolitika alaptézise, hogy büszkék arra, hogy egy több mint ezeréves keresztény államot képviselnek, amely a történelem során sokszor védte a keresztény értékeket, amelynek tagjai hosszú ideig küzdöttek a nemzet szabadságáért, és amely elérte, hogy kimondhatja: "velünk senki sem szórakozhat". Mindebben a fiatal, a Fidelitasból érkező kollégáknak nagy szerepük van - mondta.

Szijjártó Péter kitért rá: mára Magyarország oly mértékben megerősödött, hogy nem az EU szégyenpadján ül, hanem európai sztenderdekkel mérve is kimagasló gazdasági teljesítményt nyújt. Nagy versenyelőnyre tettek szert a külgazdaság és a külpolitika összekapcsolásával, és azért dolgoznak, hogy a magyar gazdaság teljesítménye és versenyképessége folyamatosan javuljon - közölte.

Elmondta: a magyar diplomaták teljesítményét azon mérik, hogy munkájuk nyomán hány nemzetközi vállalat választotta beruházása helyszínéül Magyarországot és hány magyar cégnek teremtettek lehetőséget az érvényesülésre a nemzetközi piacokon. Ezen újfajta szemlélet meghonosításában is nagy szerepet vállaltak a fiatalok - fűzte hozzá.

A külügyminiszter beszéde végén sok sikert kívánt a Fidelitas leendő elnökének, Illés Boglárkának.

Varga Mihály pénzügyminiszter kiemelte: a kormány az elmúlt 9 évben folyamatosan olyan iránytűt követett, amelyet nem szabad szem elől téveszteni, a magyar érdekek megalkuvás nélküli képviseletét.

Úgy látja, a világ olyan gyorsan változik, hogy ma tanácsot adni arról, hogy pár év múlva mi lesz, nagyon nehéz, és szinte lehetetlen felkészülni a változásokra. A fejlemények a gazdaságban is gyökeresen megváltoztatnak mindent - tette hozzá.

Közölte: a fiatalok a világ legjobb lehetőségeihez mérik a hazai feltételeket, így nekik az a dolguk, hogy megteremtsék a körülményeket, hogy a nagyon gyorsan változó világhoz alkalmazkodni lehessen. A legfontosabb a gyorsaság, és a kormány is aktívan reagál a változásokra - vélte.

Tarlós István miniszterelnöki megbízott kiemelte: a Fidelitas tagjai konzervatívok, kereszténydemokraták és nemzetiek. A szervezet határon túli kapcsolatokat is sikerrel ápol - tette hozzá.

Úgy vélte, a legfontosabb sorskérdések vannak most napirenden, ilyen a nemzetállamiság, a családpolitika, a klímaváltozás, valamint a migráció, a népességcsere, amelynek következtében az azonosság- és identitástudat is sérülhet.

Tarlós István köszönetet mondott a Fidelitasnak, hogy tagjai "odatették magukat" időt és energiát nem kímélve a kampányában.

Böröcz László, a Fidelitas elnöke arról beszélt, hogy a mai a történetük eddigi legnagyobb kongresszusa. 2015 óta, amióta ő vezeti a Fidelitast - mondta -, több mint 3 ezer taggal bővültek.

Kitért rá: a Fidelitas Közép-Európa legnagyobb politikai ifjúsági szervezete, több tagjuk van mint, a legtöbb ellenzéki pártnak. A számok is azt mutatják, hogy szövetségesüket, a Fideszt ma is sok fiatal támogatja, de még sok a teendőjük - vélekedett.

 

MTI, Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

CPAC Hungary 2024 - élőben a HírTV műsorán + videó

CPAC Hungary 2024 - élőben a HírTV műsorán + videó

Csütörtöktől harmadik alkalommal tartják meg a CPAC Hungary-t, amely minden eddiginél nagyobb lesz. Majdnem háromezer résztvevőt várnak, köztük 500 külföldi vendéget. Az esemény legfontosabb pillanatait a HírTV élőben közvetíti.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!