2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:05

Belföld

Tényi István szerint David Pressman megsértette Magyarország szuverenitását+ videó

Közérdekű bejelentés tett Tényi István az amerikai nagykövet csütörtöki beszéde miatt. David Pressman Magyarország NATO csatlakozásának 25. évfordulóján azt mondta, hogy a magyar kormány többször is ellenségként hivatkozott az Egyesült Államokra.

  • Tényi István szerint David Pressman megsértette Magyarország szuverenitását+ videó

Korábban az Egyesült Államok elnöke is kritikusan nyilatkozott Magyarországról, ami miatt Szíjjártó Péter még a hét közepén bekérette a nagykövetet.

A Mandiner egy viszonylag hosszabb cikkben elemzi Pressman fent idézett kijelentését, beszédét. A cikkben így foglalják össze ezt: 

"David Pressman amerikai nagykövet kemény hangú, tartalmas és fontos beszédet mondott a CEU Demokrácia Intézetében csütörtökön a magyar NATO-tagság 25. évfordulójának alkalmából. Úgy látszik, a nagy dolgok jubileuma ez – Radosław Sikorski lengyel külügyminiszter is egy ilyen rendezvényen büszkélkedett el múlt héten azzal, hogy mindenki lenyugodhat, már vannak NATO-katonák Ukrajnában, s ez nagyon jól is van így.

A mindenkori amerikai nagykövet abban különbözik a magyar ellenzéktől, hogy bír hatalommal meg képességekkel. Ha hétrét görnyedünk, akkor is fennáll az a helyzet, hogy az Egyesült Államok egyetlen szavára összeomolhat a forint és a magyar állam piaci finanszírozása.

Röviden és tömören: amerikai barátaink bármikor porrá lőhetnek bennünket anélkül, hogy ez nekik különösebben fájna.

Ezért azt, amit az amerikai nagykövet mond, minden körülmények között meg kell próbálni megérteni. Szomorú kötelesség ez akkor is, ha az íratlan diplomáciai gyakorlattal ellentétben Pressman szövegét szerzőnév nélkül olvasva senki sem jönne rá arra, hogy ezt a beszédet nem a magyar ellenzék külpolitikusai mondták el. Szent-Iványi Istvántól Dobrev Klárán át Mesterházy Attiláig terjedőleg elmondhatta volna ezt közülük is bárki – és ez egyébként önmagában is óriási probléma. De menjünk végig pontról pontra ezen a beszéden, kezdve a tézissel, a dolog szívével-lelkével, Pressman tervével a magyar-amerikai kapcsolatok javítására:

„Az Egyesült Államok törődik Magyarországgal, törődünk a magyarokkal, nagyra tartjuk és csodáljuk az önök kultúráját és történelmét, és szoros kapcsolatok kialakítására törekszünk. És nem is igazán kérünk sokat: megelégednénk az átláthatóság, a párbeszéd, a pártatlanság és a demokrácia iránti elkötelezettséggel.”

Az én emlékezetem által átfogott időben amerikai nagykövetet ilyen alaposan még nem készítettek fel a magyarországi munkára, mint két éve Pressmant. Kitűnően feltérképezte Magyarország sebezhetőségeit, történelmi múltját, politikai és szimbolikus terét. Nem lehet rá tehát azt mondani, hogy messziről jött jenki módjára dugványozna a közel-keleti futóhomokba amerikai demokráciapalántákat. Tűélesen beazonosította minden egyes ügyben a kormányzó jobboldal esküdt ellenségeit, és teljesen tudatosan áll melléjük a „mikepércsi anyáktól” a CEU-ig, mostani beszéde kezdetén a tökéletesen irreális huxittal riogató Krekó Péternek meg a kormány legfőbb gazdaságfejlesztési irányát, az akkugyárakat lépten-nyomon támadó Győrffy Dóra közgazdásznak mond köszönetet a „lebilincselő beszélgetésért”. Azaz: nagykövetként neves ellenzékiek társaságában képes „pártatlanságra” felszólítani a magyar kormányt."

A Mandiner teljes cikke honlapjukon olvasható.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Hírt adott magáról Gyurcsány Ferenc + videó

Hírt adott magáról Gyurcsány Ferenc + videó

Gyurcsány Ferenc azt állítja, hogy a Fidesz vezetői nem hajlandóak és nem mernek találkozni az emberekkel, ez persze hazugság – hangsúlyozta a közösségi oldalára feltöltött videóban Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs igazgatója.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Idén szokatlanul korán kezdődött az allergiaszezon + videó

Idén szokatlanul korán kezdődött az allergiaszezon + videó

A tavaszias időjárás miatt a növények pollenjei nagyobb mennyiségben kerültek a levegőbe a korábbi évekhez képest. A tüdőgyógyász szerint a gyakran orrfolyással, tüsszögéssel, és szemviszketéssel járó tünetek a leghatékonyabban az antihisztamin készítményekkel enyhíthetők.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!