2020. július 4.,
szombat, Ulrik napja

Temető-korszerűsítés

Hír TV

2019. november 30., szombat 17:41

Több mint háromszáz kistelepülésen indul meg a temető korszerűsítés a Magyar falu program keretében. A hazai forrásból megítélt támogatásra önkormányzati és egyházi temetők is pályázhattak. Bánhorvátiban ravatalozót építenek, Szilvásváradon utat aszfaltoznak mintegy ötmillió forintból. A programban az ötezer főnél kevesebb lakosú települések vehetnek részt.

Furnérlemezből készült ravatalozó áll Bánhorváti római katolikus temetőjében. Az épületet használják, de régóta szeretnének egy újat építeni. A Borsod megyei településnek jövőre erre lehetőség nyílik, ugyanis a Magyar falu programban 5 és fél millió forintot nyertek a felújításra.

"A legfontosabb az az, hogy ez a ravatalozó az úgy épüljön föl, hogy megfelelő legyen az elhunytaknak a fölravatalozására. Nagyon régi szerkezetről van szó, furnérlemezekből épült ez a ravatalozó, tehát ez a mai kornak egyáltalán nem felel meg. Nagyon-nagyon örülünk, hogy végre egy stabil szerkezettel tudjuk megépíteni majd a jövőbeli ravatalozót, így a 2020-as évben szeretnénk ezt a felújítást megvalósítani."

- jegyezte meg Vitális Gábor plébános.

Szilvásváradon az önkormányzat saját forrásból építtetett ravatalozót a sírhelyek mellé, most pedig az utat szeretnék felújítani.

"Ötmillió forint vissza nem térítendő támogatást kaptunk az itt mögöttem látható önkormányzati tulajdonú temető korszerűsítésére. 2013-ban önerőből építettünk egy korszerű ravatalozót, éppen ezért most az út következik. Közel négyszáz méter hosszan újul meg az útszakasz, ami itt a temetőben húzódik, ez azt jelenti, hogy a ravatalozó előtti térrel együtt ez a 400 méter út kerül aszfaltozásra, felújításra, megépítésre."

- mondta Szaniszló László, Szilvásvárad polgármestere.

A kormány a Magyar falu programon keresztül összesen 315 temető fejlesztését támogatta.

Hír TV