2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Teljes homály van a Fidesz adományai körül

Hír TV

2017. december 17., vasárnap 19:20, frissítve: vasárnap 19:57

Soha nem összesítették az adományokat, és nem is fogják – közölte a Hír TV kérdésére a Fidesz frakcióvezetője. Így azt sem tudni, hogy mennyit kap különböző akciókra a kormánypárt magánszemélyektől és mennyit cégektől. Pedig a jogszabályok szerint kötelező lenne a nyilvántartás, a pártok finanszírozásáról szóló törvény szerint az adományok értékét becsléssel kellene rögzíteniük.

Postaköltséggel együtt harmincmillió forintjába kerülhetett a XVIII. kerületi adófizetőknek, hogy a térség országgyűlési képviselője adventi kalendáriummal köszöntse őket. A kiadványban – amelynek kiadója a kormánypárti alpolgármester felügyelete alatt áll – még a keresztrejtvény megfejtése is Kucsák László neve volt.

Vácott egy rúd kenőmájas és tíz kiló krumpli járt a sorban állóknak Rétvári Bence KDNP-s államtitkártól. A politikus abban a körzetben osztott ki négy tonna burgonyát, ahol jövőre várhatóan ő indul egyéni választókerületi képviselőjelöltként.

Nemcsak Vácott, az államtitkár hétfőn a parlamentben sem adott választ arra, honnan származik a kiosztott élelmiszer. Helyette kicsinyes politikai támadást emlegetett.

Soha nem összesítették az adományokat – mondja a Fidesz frakcióvezetője, Gulyás Gergely. Így azt sem tudni, hogy mennyit kaptak magánszemélyektől és mennyit cégektől.

– Nem a pártkasszából költenek, hanem gyűjtéseket szerveznek általában.

– Tehát ettől ez teljesen független?

– Teljesen, nem akarok jogi vitába belemenni, mert utána kell ennek nézni, de a párttámogatás ugyan sok mindenre fordítható, de biztos, hogy nem alapvető funkciója, hogy adományokat egy párt ebből támogasson. Szerintem az a helyes, ha a párt tagjai vagy szimpatizánsai összegyűlnek és az így összeszedett adományokat, ruhákat vagy egyéb ajándéktárgyakat a rászorulók számára kiosztják. Ezt pedig azért nem összesítettük soha, mert az országos politikának nem kell, hogy része legyen, hogy azon versenyezzünk egymással, hogy ki az, aki adakozóbb, hanem az a lényeg, hogy helyben tudjunk segíteni a rászorulóknak.

A jogszabályok szerint azonban kötelező a nyilvántartás. A pártok finanszírozásáról szóló törvény pedig azt is kimondja, hogy meg kell becsülni az adományok értékét

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!