2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

Tele van szabálytalanságokkal a letelepedésikötvény-program

Hír TV

2018. február 2., péntek 12:50, frissítve: péntek 16:29

Tele van szabálytalanságokkal a Rogán Antal-féle letelepedésikötvény-program – derül ki a G7 gazdasági szakportál birtokába jutó dokumentumokból, amelyeket közérdekűadat-igényléssel szereztek meg a Fővárosi Törvényszék másodfokú jogerős döntését követően.

A portál szerint felmerül a hivatali visszaélés gyanúja, mert Rogán Antal, majd később Bánki Erik a parlament gazdasági bizottságának elnökeiként önhatalmúlag döntöttek arról, hogy a többnyire offshore-hátterű cégek kérvényei közül melyiket terjesztik a bizottság elé, és melyiket nem. A letelepedésikötvény-programot 2013-ban indították el Magyarországon, az érintett cégeket pályáztatás nélkül választották ki. A konstrukcióval csaknem húszezer gazdag külföldi jutott magyar állampolgársághoz. A portál számításai szerint a kötvénybiznisszel húszmilliárd forintot vesztett az állam, miközben az offshore közvetítőcégek zsíros bevételre, négy év alatt 155 milliárd forintra tettek szert. Az ügyben az egyik jogvédő szervezet tett feljelentést.

„Azt kértük a rendőrségtől, hogy mind a két feltételezésünknek járjon a végére. Vagy azt állapítsa meg, hogy minden iratot kiadtak-e, és ha nem, akkor közérdekű adattal visszaéléssel büntesse meg a felelősöket a bizottságnál. Vagy ha arra a következtetésre jut, hogy minden iratot láttunk, akkor vizsgálja felül a letelepedési kötvényeket forgalmazó cégek felügyeleti eljárását, és ha szabálytalanságot észlel, akkor hivatali visszaélés miatt folytassa le a nyomozást” – mondta a Transparency International Magyarország jogi igazgatója, Ligeti Miklós.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!