2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Tarlós szerint túl keveset tudnak a fővárosiak egy népszavazáshoz

2017. szeptember 20., szerda 17:51, frissítve: szerda 18:17

A budapestiek nincs elég ismeretük ahhoz, hogy népszavazáson döntsenek a római-parti mobil gátról – erről a főpolgármester beszélt. Tarlós István kitart amellett, hogy part menti védművet kell építeni. Az ellenzék szerint a főpolgármester lenézi a budapestieket.

„Ha valamit elmondok, és utána van valaki, akit nem is ismerek, és másképp írja le, azért ön szerint én vagyok a felelős?” – Ezúttal is többször szegezett kérdést újságírókhoz sajtótájékoztatóján a főpolgármester. Tarlós István szerint az egész magyar sajtó félreértette, amikor egy hete a Római-part árvízvédelméről beszélt az állami televízióban. Mint mondta, csak fölvetné a népszavazás lehetőségét, és nem kezdeményezné, ahogyan az a sajtóban megjelent.

„Elképzelhetőnek látom, hogy lehetne népszavazás, de főleg egy budapesti szintűt igazságosnak nem tartanék. Sem reálisnak.” – A főpolgármester szerint így ugyanis azok a fővárosiak döntenek a  védőmű sorsáról, akik nem a Római-parton élnek, és így nincs is elég ismeretük a döntéshez. Tarlós István továbbra is a part menti védmű megépítése mellett áll ki. Az MSZP szerint a főpolgármester fél a helyiek véleményétől, ezért összevissza beszél a népszavazásról.

„Tarlós saját harmadik kerületi polgárait is lenézi és megalázza, amikor a hely népszavazás ellen ágál, és ugyanakkor képes összeugrasztani az óbudai szavazókat a budapesti szavazókkal, amikor arról beszél, hogy majd nem fognak egyetérteni az óbudaiakkal” – reagált a szocialisták közgyűlési frakcióvezetője, Horváth Csaba.

Az LMP szerint ha a parton épül meg a nyomvonal, akkor csökken az öblözet védelmének biztonsági szintje.

„Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi biztonsági szinthez képest, annak a szintnek a biztonsági szintje csökkenni fog. Érdemes és kell azzal számolni, hogy egy mobil falnál nincs korrekciós lehetőség. Tehát lehet, hogy átszakad a gát, ha valamilyen módon a gátfalnak a folyamatossága megszakad, abban az esetben nincs lehetőség javítani” – mondta Csárdi Antal, a párt képviselője.

Korábban a Závecz Research közvélemény-kutatása szerint a fővárosiak nagy része nem a part mentén építené meg a mobilgátat, hanem beljebb, a Nánási és a Királyok útja mentén.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!