2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:10

Tarlós: Mindeki figyelje a másikat!

2017. július 27., csütörtök 18:33, frissítve: csütörtök 19:16

Óva int az elhamarkodott ítélkezéstől a főpolgármester. Tarlós István szerint meg kell várni a külső és belső vizsgálatok eredményét, és csak ezek ismeretében dönthető el, hogy mi történt valójában a BKK online jegyértékesítő rendszerével. Budapest vezetője továbbra is bízik a BKK vezetésében.

Egy fakocka okozott üzemzavart a hármas metró egyik felújított szerelvényén, szerdán. A főpolgármester szerint valaki szándékosan tette az ajtóvezető sínbe. A BKV közérdekű üzem működésének megzavarása miatt feljelentést tett. „Én arra kérem az utazóközönséget is, hogy figyeljen az ilyenre, és figyeljék egymást, mert bizonyos jelekből úgy tűnik az utóbbi hetekben, hogy itt valami koncepcionális valamiről van szó, aminek a fele se tréfa” – jelentette ki a városvezető.

A főpolgármester szerint az elkövető a közvéleményt is elbizonytalanította, hiszen azt a látszatot keltette, hogy megint baj van a felújított szerelvényekkel, holott jelenleg mindegyik közlekedik. A korábbi szerelvényhibák miatt ugyanakkor a BKV több mint 2 milliárd forintot követel a kivitelező orosz cégtől.

„Ennek a kötbérnek az érvényesítésétől a BKV nem fog eltekinteni. Saját szándékából sem, meg a város ezt nem is engedné” – húzta alá Tarlós István főpolgármester.

A 3-as metró felújítása egyáltalán nem áll rosszul a főpolgármester szerint. Az alagút és az északi szakasz megállóinak felújítását végző kivitelezőkkel várhatóan augusztusban írják alá a szerződést.

Tarlós István elmondta azt is: az online jegyrendszer hibái miatt esze ágában sincs kirúgni Dabóczi Kálmán BKK-vezért. Az ügy részleteibe nem ment bele Budapest vezetője, szerinte ugyanis senki nem tudja, valójában mi történt, ám mint mondta: érdemes lehet megvizsgálni, hogy az etikus hekkerként emlegetett fiatalembert pontosan mi is motiválta. A fejlesztő T-Systems hozzáállását viszont kifogásolta a városvezető.

„Egy fillérjébe nem került a városnak, se a BKK-nak a dolog. A projekt kidolgozója, finanszírozója, áruba bocsátója és garantálója nem beszél arról: ez az előállító cég a BKK-nak írásban garantálta a rendszer biztonságát és működőképességét. Ez nem a BKK, hanem a T-Systems német cég magyarországi szervezete. A BKK tulajdonosa, a Fővárosi Önkormányzat a történtek után elvárja, hogy a német tulajdonos ne hallgasson, hanem a történtekre adjon magyarázatot, ami kutya kötelessége” – így Tarlós István főpolgármester.

A kikerült személyes adatokról a főpolgármester azt mondta: információi szerint azok nem a rendszer feltörése során kerültek ki, hanem a BKK vagy a T-Systems állományából szivárogtatott valaki.

Később a T-Systems közölte: őszre saját költségén kijavítja a BKK e-jegyrendszerét. Az adatvédelmi incidenseket egy nemzetközi tanácsadóval vizsgáltatják meg. A közleményben azt is elismerik, hogy a rendszernek voltak olyan részei, amelyek még fejlesztésre szorultak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!