2019. szeptember 15.,
vasárnap, Enikő, Melitta napja

Tarlós István: Megszűnnek a repülések Budapest felett a mélyalvási időszakban

Hír TV

2019. augusztus 1., csütörtök 10:05

Megszűnnek a főváros feletti repülések a mélyalvás időszakában - jelentette be a főpolgármester. Tarlós István elmondta: ennek következtében a repülőtértől északnyugati irányba fekvő, sűrűn lakott településrész terhelése csökken, és a jóval kisebb terheltségű délkeleti irányba történnek majd az egyes kifutóról a fel-és leszállások. A városvezető hozzátette: a korlátozáshoz szükséges jogszabály-módosítások egy része már életbe is lépett.

A korlátozáshoz szükséges jogszabály-módosítások "részben már életbe léptek, részben a legközelebbi jövőben életbe lépnek" - mondta Tarlós István. Kifejtette: ötről tíz csomóra emelték a le- és felszálláskor megengedett hátszél erősségét, a főváros felett kényszerűen végrehajtott éjszakai repülésekért akár 1000 eurós bírságot is kiszabhatnak, továbbá a zajmérési helyek számát az eddigi hatról tizenháromra növelik. "Mindezek következtében az eredmény az lesz, hogy a mélyalvás időszakában gyakorlatilag Budapest felett a repülések megszűnnek" - fogalmazott.

Palkovics László elmondta, az intézkedések azt szolgálják, hogy az éjszakai repülési műveletek számát nullára csökkentsék. A hátszélre vonatkozó szabályváltozásoknak köszönhetően a jelenleginél több repülőgép közlekedhet a gyéren vagy egyáltalán nem lakott délkeleti irányba, illetve irányból.

Hír TV