2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

A szabadság bolond körei 11:00

Támadják az ÁSZ döntését

Hír TV

2018. április 17., kedd 16:58, frissítve: kedd 17:50

Az MSZP kivételével az valamennyi ellenzéki párt vitatja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) döntését, amelyet követően tiltott támogatást tárt fel a pártoknál. A Jobbik egyenlőre nem rendelkezik a kellő forrással, míg az Együtt az megszűnés miatt nem fog fizetni.

Az Állami számvevőszék a választás előtt szinte valamennyi ellenzéki pártnál tiltott támogatást állapított meg, ami pénzvisszafizetési kötelezettséggel jár.

A Jobbik hamarosan 660 millió forintról kell, hogy lemondjon. A párt ezért még a választások előtt a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordult. Z. Kárpát Dániel, alelnök szerint jelenleg nem tudják előteremteni ezt az összeget.

– A jelenlegi infóm szerint a 660 milliós összeg harmada sem gyűlt még össze az adománygyűjtés során. Ez egy nagy hajrával közelíthető, ledolgozható, de hogy a Fidesz politikai bunkósbotját, hogyan fogja használni, egy összegben akarja tönkre tenni a pártot, végrehajtót küld vagy levonatja a Jobbik állami támogatásából vagy különböző bevételeiből nem tudható, mert diktatúrában nem lehet gazdasági folyamatokat modellezni – fogalmazott Z. Kárpát Dániel.

Az LMP sem hajlandó fizetni.

– Mi összességében 8 millió forint befizetésére vagyunk kötelezettek. Mi ezt nem fizettük be, mi azt mondjuk, hogy ez nem volt szabályos, és az ÁSZ önkényesen döntött erről. Viszont azt is tudjuk, hogy a következő pártfinanszírozási részletnél ezt az összeget le fogják vonni a pártnak járó összegéből – nyilatkozta Schmuck Erzsébet, az LMP országgyűlési képviselője.

A DK pedig jogi úton próbálja bizonyítani igazát a ÁSZ döntésével szemben.

– A DK vitatja ennek a jogosságát, az ÁSZ semmilyen fizetési felszólítást nem küldött. A DK jogilag is megtámadta ezt a döntést – mondta Gréczy Zsolt, a DK szóvivője.

Az MSZP viszont már törleszti a rájuk kirótt összeget. A szocialistákat 2+2 millió forintra büntették.

– Két millió forintot befizettük, mert úgy gondoljuk, hogy ilyen összegnél nem érdemes és nem lehetett az ÁSZ-al beszélni. Olyannyira, hogy azt sem mondták meg mely ingatlanoknak a bérlését kifogásolják – fogalmazott Budai Bernadett MSZP-szóvivő.

Az Együtt más miatt is aggódhat: mivel nem értek el 1 százalékot a választáson, a 150 milliós kampánytámogatásukat is vissza kell fizetni. Ezt most adományokból próbálják összeszedni.

Központi irodájukat már felszámolták, alkalmazottaikat pedig elbocsájtották. Az ÁSZ által megállapított összeget viszont nem tudják előteremteni.

– Kilencet kellett befizetnünk, ha megszűnik a párt akkor nem lesz miből befizetni, ha jól értelmeztem az ÁSZ döntését, akkor a jövőbeni állami támogatásunk annyival csökkent volna amivel ez az összeg. Mivel nincs állami támogatásunk, ezért ez nem tud csökkenni ennyivel – mondta el Juhász Péter, az Együtt elnöke.

Az ÁSZ által megállapított tiltott támogatásokat a Magyar Államkincstár, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szedheti be.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!