2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Tájékoztatást követelnek a titkos azbesztszállításról

2015. július 21., kedd 15:12, frissítve: szerda 08:00

Tájékoztatást követelnek az Aszód környéki települések polgármesterei a titkos azbesztszállításról. A kormány ugyanis Inota helyett az Aszód-galgamácsai Veszélyeshulladék-lerakóba szállíttatja a veszélyes anyagot, az érintett településeket azonban erről senki sem értesítette. A lőrinci cementgyár azbesztmentesítésére 1,3 milliárd forintot szán a kormány.

„És jött a december, és a karjaim közt meghalt, elaludt lényegben” – fogalmazott korábban Látótér című műsorunknak György-Sándor Judit, akinek a férje azbesztmérgezésben hunyt el. A 38 éves férfi a zagyvaszántói azbesztgyártól alig 50 méterre nőtt fel, még gyerekként lélegezte be a gyilkos port.

Látótér című műsorunk számolt be az egykori cementgyár halálos hagyatékáról. Az üzem hegymagas törmeléket és 28 rákos beteget hagyott maga után. Közülük 14-en már meghaltak. Az azbeszthulladékot a kormány először Inotára szállíttatta volna, a terv azonban a helyiek ellenállásán elbukott. Az új helyszín az Aszód-galgamácsai Veszélyeshulladék-lerakó.

„Június első hetében értesültünk arról, illetőleg vettük észre, hogy nyerges kamionok érkeznek a településre elég nagy számban, elég nagy mennyiségű törmeléket szállítva.” – Az azbesztszállításról nemcsak a lakosság, a településvezetők sem tudtak. „Hivatalosan mi erről nem értesültünk egyik szervezettől sem. A kormányhivataltól nem kaptunk semmiféle állásfoglalást, semmiféle tájékoztatást” – mondja Ecker Tamás polgármester.

„Ami titkos, azt nem kell nekünk elmondani, de valamilyen információt a polgármestereknek kellett volna, hogy adjanak” – Aszód polgármestere azt mondja, a hulladéklerakó biztonságos, de a szállítás kockázatairól semmit sem tudnak.

Hallgat a szállítás módjáról a veszélyes-hulladéklerakó vezetője, Horváth Péter is.

– Az azbesztet ide szállítják, akkor csak tisztában van vele, hogy milyen körülmények között szállítják.
– Asszonyom, ez egy állami projekt. Én úgy tudom, ebben az ügyben a nyilatkozattételre jogosult az a Pest Megyei Kormányhivatal. Én ebben nem tudok önnek segíteni. Én egy sima alvállalkozó vagyok, én nem vettem sem a közbeszerzésen, sehol. Itt van egy fővállalkozó…”

A kancelláriaminiszter azt mondja, mindenkit értesítettek, akit a törvény szerint kellett. „A környezetvédelmi hatóság minden szükséges engedélyt rendelkezésre bocsátott, a minisztérium illetékes államtitkársága a szükséges szállításokat előkészítette, minden a jogszabályoknak megfelelően történik, ebben benne van az is, hogy kit kell tájékoztatni egy ilyen helyzetben” – közölt Lázár János.

A Galga menti települések azonban nem érik be ennyivel. A polgármesterek egy része levélben kérte a Pest Megyei Kormányhivataltól az azbesztszállítás leállítását és a részletes tájékoztatást.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!