2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Sztrájkolnak az operaház művészei

Hír TV

2017. október 20., péntek 22:43, frissítve: péntek 22:44

Sztrájkra készülnek a Magyar Állami Operaház művészei, amiért az intézmény vezetése megszüntette a kollektív szerződésüket. Az operaházi szakszervezetek szerint nemcsak a fizetések csökkentek, hanem a munkakörülményeik is romlottak. Ókovács Szilveszter főigazgató úgy reagált: biztos benne, hogy nem lesz sztrájk, ám ha mégis, azt bíróságon támadják meg.

Október 28-án mutatják be az Erkel Színházban Giacomo Meyerbeer ötfelvonásos operáját, a Hugenottákat. Legalábbis a program szerint. Erre a napra ugyanis sztrájkot hirdetett a három operaházi érdekképviselet. Márciusban szüntette meg ugyanis az opera vezetése az 1300 dolgozó kollektív szerződését.

Az énekesek, táncosok, zenészek és más művészek érdekképviselete szerint ezzel havonta átlagosan 130 ezer forinttal visznek haza kevesebbet, és egyúttal a munkakörülményeik is romlottak.

„Egy sor olyan munkáltatási feltétel volt rögzítve a kollektív szerződésben, és szeretnénk, ha az újba is kerülne, amely emberi foglalkoztatást biztosít. Nem teszi lehetővé azt, hogy a munkáltató kénye-kedve szerint ugráltassa, akár a meglévő jogot sem tartva, a munkavállalóit. Éjszakai munkára vezényli, egy nap akár három szolgálatot is elrendel” – mondta Bárány Balázs Péter, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

A szakszervezeti vezető azt is sérelmezi, hogy Ókovács Szilveszter főigazgató még csak tárgyalni sem hajlandó velük.

„A legyekkel a sas nem foglalkozik” – így reagált a szakszervezetek követeléseire az opera főigazgatója. Nem fél a sztrájktól, és azt ígéri, hogy a premiert is megtartják. „Az operaház munkatársai és művészei nagyon jól tudják, hogy mi a helyzet a házon belül, nagyon jól tudják, hogy mi lapul a borítékban a hó végén, és nem fognak felülni egy vasutas kívülről jövő hajcihőjének. Az előadás, a premier meg lesz tartva és megyünk tovább az úton” – mondta az operaház vezetője.

Ókovács Szilveszter hozzátette: ha mégis sztrájkolnak, az szerintük jogellenes lesz és bírósághoz fordulnak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!