2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Napi aktuális 05:00

Belföld

Szörnyű pusztítást végeznek a védelem alatt állók + Videó

Tömegesen telepednek meg a hódok a Szigetközben. A vízügyi szakemberek szerint a természetvédelem által 2000 óta visszatelepített hódok súlyos károkat okoznak. A 40 ezres városban attól is tartanak, hogy hamarosan árvízi veszélyhelyzetet idéznek elő.

A hódok először a kilencvenes évek elején jelentek meg a Szigetközben. Az elszaporodó ausztriai állományból elvándorló egyedek telepedtek meg a Duna mentén, majd a mellékfolyók és a kisebb vízfolyások közelében. Az állomány jelenleg növekszik, a Kisalföldön már száznál is több hódcsalád élhet.

A mosonmagyaróvári Hunyadi iskola igazgatója a hódok pusztítását mutatta a Hír TV kamerájának. Az állatok az intézmény közvetlen közelében döntöttek ki több fát. Korábban nem volt példa rá, hogy a rágcsálók a folyó mentén bemerészkedtek volna a belvárosba.

– Tudjuk, hogy a Szigetközben és a Hanságban is élnek, de hogy bejöjjenek a város közepére, arra nem számítottunk. Két héttel ezelőtt vettük észre, hogy bedőltek fák a Lajtára, és mikor megvizsgáltuk, akkor derült ki, hogy nem maguktól, hanem a hódok rágták ki őket – jelentette ki Gede Zoltán igazgató.

„Eddig nem fordult elő hasonló. Most, hogy a hódállomány növekszik, elképzelhető, hogy gyakrabban fogunk ezzel találkozni. Többen panaszkodtak is, hogy az állatok máshol is fákat döntenek ki, így elzárják a víz útját, és elárasztják a környéket” – mondta Pellinger Attila. A Fertő-Hanság Nemzeti Park osztályvezetője elképzelhetőnek tartja, hogy a vándorlás során az állatok ott nyugalmat találtak, és nem kizárható, hogy akár hódvárat is fognak találni a környéken.

A hódok korábban a Szigetköz több pontján komoly halpusztulást is okoztak, mivel a kidöntött fákról az avart a víz bemosta a halastavakba. Ugyan a vízügyi szakemberek több helyen bontottak már szét hódvárakat, mivel védett állatról van szó, az általa okozott károkat nem térítik meg.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Magyarország 20 éve tagja az Európai Uniónak + videó

Magyarország 20 éve tagja az Európai Uniónak + videó

Bóka János kiemelte: az unióban vannak vezetői alkalmatlanságból születő rossz döntések - ezt Deutsch Tamás, és Schmidt Mária is megerősítette a konferencián. Kiemelték: ennek érdekében szükséges a vezető-váltás.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!